Hărțuit la locul de muncă? Uite ce trebuie să știi.
Din păcate foarte mulți ajung să își dea demisia de la job și să își piardă încrederea în propriile forțe din cauza hărțuirii verbale sau psihice de la locul de muncă.
Hărțuirea psihică poate fi făcută conștient sau inconștient de către colegi sau chiar de către un șef superior.
Întrebarea este de ce încă se mai practică așa ceva?
Trăim într-o lume în care tehnologia avansează cu o viteză aproape ireală și mulți vor sa ajungă în top sau să își păstreze locul. Concurența e mare între corporații și presiunea pusă pe angajați este greu de suportat.
Conform spuselor unui cunoscut psiholog, Ioana Alexandra Dumitru:
Hărțuirea la locul de munca, este o problemă răspândită în toată lumea. Hărțuirea poate fi psihică, cât și verbală. Aceste atacuri asupra persoanei vizate se pot manifesta prin suprasolicitare sau privare de informații relevante pentru activitatea sa, izolare socială, umilire, injurii sau bârfe care nu au un fundament real, abuz emoțional, astfel încât victima ajunge să-și pună la îndoială abilitatea de muncă, să-și piardă încrederea în sine și în cele din urmă să demisioneze.
Foto: Ioana Alexandra Dumitru – psiholog
Avocații încurajează victimile să ia atitudine și colegii să nu accepte astfel de comportamente.
Cum se poate realiza această hărțuire de către angajator sau de către subalternii acestuia, de regula de către persoanele care au autoritate asupra salariaților: prin atitudine, prin atingere, prin mesaje subliminale, verbale sau scrise, prin desconsiderarea persoanei în fața colegilor sau prin punerea la îndoială a probității profesionale a angajatului, prin seprarea angajatului de colegi și prin eliminarea acestuia din activitățile profesionale. Toate aceste activități, sistematice și pentru un interval de cel puțin 6 luni, au, de regulă, scopul angajatorului sau persoanelor cu autoritate fie de a diminua personalitatea angajatului și a accepta condițiile de muncă fără să aibă posibilitatea de reacție, fie pentru a-l determina pe angajat să părăsească firma angajatoare, fie datorită caracterului angajatorului care și-a propus să agreseze angajatul. – Avocat Camelia Popa.
Foto: Camelia Popa- avocat
Psihologul explică ce se poate face dacă angajații simt că abuzul ar putea să fie evitat: „În cazul în care abuzul se produce neintenționat, din cauza unui volum mare de munca, a unui stil de conducere autoritar sau a unei comunicări sau relații precare, ar putea fi de folos ca victima să-și exprime nevoile, să vorbească cu o persoană responsabilă de bunăstarea angajaților sau șeful direct și să-i aducă la cunoștință situația, cu scopul de a modifica dinamica disfuncțională internă”.
De la un punct, se poate face distincția între cazurile de hărțuire intenționată și neintenționată. „În situația în care harțuirea se produce conștient, situația devine mai greu de gestionat deoarece aceasta este îndreptată voit către victimă cu scopul de a o determina să renunțe la locul de muncă. Există foarte mari șanse ca în timp victima să fie demotivată, să absenteze, și să manifeste o toleranță scăzută la frustrare, crescând riscul de îmbolnăvire (conform studiilor Research on mobbing in organizations: A case study on academicians și SFS Institute for Social Research). Poate să manifeste atacuri de panică, simptome anxios-depresive , ajungând să somatizeze. Toate acestea îi afectează nu doar starea de sănătate ci și calitatea vieții și relațiile interumane. Dacă se ajunge până în acest punct, victima este sfătuită să caute sprijin de specialitate pentru a identifica resurse cu scopul de a face față acestei agresiuni și a se lua masuri în direcția rezolvării în instanță.”, explică Ioana.
Sursa :www.editiadedimineata.ro
?STOP ?
Nu încuraja astfel de comportamente. Raportează mai departe dacă vezi un coleg hărțuit.
Dacă ești victima acestor situații încearcă să vorbești cu cineva. Nu încerca să ascunzi și să arăți ca poți rezista. Te va afecta psihologic. Discută cu un specialist care te va înțelege și te va ajuta să iei atitudine.