Cum se înființează o firmă/ afacere în România?
Tot ce trebuie să știi despre înființarea unei firme, cum se deschide o afacere în România, ce pași trebui să urmezi și multe alte informații utile.
România – statul european care oferă avantaje investitorilor?
România este stat membru al Uniunii Europene și una dintre țările lumii care vor înregistra creștere economică în următorii ani. Astfel, pentru 2023, specialisitii preconizează o creștere care se va situa între 1.8% și 2.9%, iar pentru 2024, valoarea va fi de 2.2%. Însă, în 2025 se estimează o creștere economică de până la 5%, ceea ce înseamnă că țara noastră reprezintă un mediu avantajos pentru deschiderea unei afaceri.
De altfel, România a devenit una dintre principalele atracții pentru investitorii internaționali. Printre domeniile cu creștere crescută se numără sectorul jocurilor de noroc, unde cazinourile online de top, precum Vulkán Vegas, au beneficiat de o sporire a numărului de jucători cu până la 90% în 2020-2021. De asemenea, s-au deschis numeroase afaceri în domeniul energetic, fiscal, bancar, agricultură, asigurări, aprovizionare cu mărfuri și multe altele.
Câte societăți comerciale există în România?
La începutul anului 2022, în țara noastră erau înregistrate peste 1.1 milioane de societăți comerciale de tip SRL și 8.180 de societăți pe acțiuni (SA) care sunt active. Majoritatea societăților comerciale pe acțiuni își au sediul în București (2.289), în timp ce Capitala totalizează aproximativ 246.118 societăți cu răspundere limitată (SRL).
Constanța și Cluj sunt celelalte județe care completează lista de societăți SA (în Constanța sunt înregistrate 375 de SA-uri, iar în Cluj 406). La nivel de SRL-uri, Constanța înregistrează 43.695 de companii, iar Clujul 62.556 de societăți. Timiș (299 de SA-uri și 51.055 SRL-uri) și Brașov (284 de SA-uri și 37.64 de SRL-uri) sunt celelalte județe din România fruntașe la nivel de societăți comerciale.
Este simplu să îți deschizi o afacere în România și cât costă?
În cazul în care o persoană își dorește înființarea unei societăți comerciale, aceasta poate realiza demersurile pe cont propriu sau poate apela la ajutorul unui cabinet de avocatură (costuri suplimentare de până la 400 Ron). Există anumite etape care pot fi parcurse fără ajutor specializat, așa cum este rezervarea denumirii societății comerciale, realizarea viramentului capitalului social în contul deschis pe numele firmei și ridicarea CUI-ului și actelor societății de la Registrul Comerțului.
Pentru celelalte etape va fi necesară asistență din partea unui avocat specializat pe înființarea de societăți comerciale și a unui Notar. Aceștia se vor ocupa de redactarea actului constituiv al companiei și de declarațiile notariale. În funcție de organizarea juridică a companiei și de numărul de asociați și cetățenia acestora, suma care va fi plătită pentru constituirea societății va fi diferită.
Rezervarea denumirii firmei la ONRC este gratuită, redactarea și legalizarea de către avocat a actului constituitiv nu va depăși suma de 400-500 Ron, iar redactarea și legalizarea declarațiilor notariale pentru asociații și administratorul companiei va depinde de numărul acestora (valoarea unei declarații este de 60-100 Ron). În cazul cetățenilor străini, nerezidenți, este necesară asigurarea serviciilor unui traducător autorizat, ceea ce înseamnă costuri adiționale (în jur de 150-200 Ron).
Registrul Comerțului nu mai percepe taxe pentru înregistrarea companiei din 2017, dar solicită o taxă în valoare de 150 Ron pentru publicarea deciziei de înființare a companiei în Monitorul Oficial al României. Capitalul social vărsat al unei companii trebuie să fie de minim 1 Ron, cu excepția societății pe acțiuni (SA), unde nu poate fi mai mic de 90.000 Ron.
Ce fel de companii comerciale poți înființa în România?
- Societăți în comandită simplă
- Societăți cu răspundere limitată – Debutant
- Societăți în nume colectiv
- Societăți pe acțiuni (SA)/Comandită pe acțiuni
- Societăți de tip cooperativă, de tip cooperativă de credit și de tip cooperativă agricolă
- Societăți de tip cooperativă europeană – S.C.E
- Grupuri de interes economic – GIE și Grupuri europene de interes economic – G.E.I.E
- Filiale și Sucursale
- Regii Autonome, Societăţii Naţionale sau Companii Naţionale
- Societăți cu răspundere limitată (SRL)
Procedura de urmat pentru înființarea unei societăți comerciale în România
Prima etapă care trebuie îndeplinită din procesul de deschidere a unei afaceri este alegerea domeniului de activitate. Cea de-a doua etapă este reprezentată de alegerea denumirii viitoarei companii, caz în care se va efectua verificarea unicității denumirii și rezervarea acesteia la Registrul Comerțului.
În cea de-a treia etapă se va stabili care este domeniul și obiectul de activitate al companiei și se va redacta actul constitutiv al firmei. Pe lângă obiectul principal de activitate se vor determina și obiectele secundare, fiind alese codurile CAEN specifice (este recomandat să se insereze toate codurile CAEN conexe activității principale). Tot acum se va stabili sediul social al firmei, numărul de asociați și adminstratorul afacerii.
După etapa a patra (depunerea capitalului social al companiei) urmează cea de-a cincea etapă (depunerea actelor și documentelor privind viitoarea societate comercială, asociații și administrarorul acesteia la Registrul Comerțului).
Imediat după eliberarea certificatului ce conține CUI-ul firmei (Codul Unic de Înregistrare) se va stabili dacă firma va fi plătitoare de TVA, se vor realiza ștampilele pentru firma, se va deschide un cont curent pentru afacere și vor fi angajați un contabili și un consilier juridic. Din acest moment, afacerea ta este gata să își înceapă activitatea în mod oficial!