Geta Lupu, povestea avocatului care luptă pentru drepturile minorilor dincolo de granițe
Platformă de știri online www.infomoldova.ro demarează din ianuarie 2022 proiectul – OAMENII NOȘTRI – dorește astfel să identifice oamenii de lângă noi care își pun amprenta în domeniile lor, ajută la dezvoltarea comunității din care fac parte și aduc o schimbare.
Dorim să facem cunoscute poveștile oamenilor care depun multă munca în domeniile lor, fac cu pasiune activitatea lor profesională și au rezultate în domeniul lor.
Pentru că ei sunt OAMENII NOȘTRI, oamenii de lângă noi care au o contribuție semnificativă la dezvoltarea unei societăți bazate pe empatie și respect.
- De ce ați pornit pe acest drum profesional? Ce sau cine v-a inspirat în această direcție?
Asumarea profesiei de avocat s-a conturat ca un obiectiv pentru mine din perioada liceului.
Am fost colega pentru care emoțiile erau constructive, dacă trebuia să susțin cauza altora, iar Școala Normală Vasile Lupu a fost mediul propice în formarea spre a fi de folos comunității și semenilor.
Un simț al dreptății și un impuls de manifestare publică a acestuia vine de pe linie maternă (mama ca învățător, iar bunicul matern și-a asumat roluri în comunitate), iar o capacitate de a vedea echilibrat, echitabil o situație sensibilă, cu siguranță vine de pe linia paternă.
Astfel că, îmbinând aceste daruri cu dragostea mea pentru oameni, dorința de a schimba în bine pe cât ne este cu putință viața noastră și spiritul creativ, liber, specific profesiei de avocet – alegerea profesiei a venit firesc .
Pot spune că, am avut din adolescență conștiința faptului că, prin asumare, organizare, putem îmbunătăți ceea ce constatăm că necesită îmbunatățire în mediul nostru de viață.
Iar, această profesie îți dă toate posibilitățile să schimbi situații injuste, cursul unor evenimente, realități ce uneori par prestabilite.
- Sunteți avocat și președintele Asociației Justiției pentru Minori. Povestiți-ne puțin despre ce implică activitatea dvs aici, în cadrul asociației?
JUSTIȚIE PENTRU MINORI este proiectul meu de suflet.
Este experesia a ceea ce eu cred că trebuie să fie avocatul pentru comunitate, pentru semenii săi, cel ce are șansa să aducă prin experiența sa o ameliorare, să sensibilizeze instituțional și în final să contribuie la rezolvarea unor probleme cu care se confruntă semenii.
Activitatea precedenta de cadru didactic în învățământul preuniversitar, activitatea mea constantă și pe latura socială m-au condus la nevoia de a reacționa organizat față de o serie de problem concrete și stringente în materia justiției pentru minori la nivel național, cât și european în egală măsură.
Cum poți fi avocat ce profesează în această materie, poți fi părinte și în același timp pasiv la lipsa unor instrumente statale care să sprijine copii în a avea legături firești cu parinții lor?
Cum poți accepta că durează 12 sau 24 de luni ca un copil sa obțină dreptul de a fi lângă părintele sau ce locuiește într-un alt stat pe perioada vacanței?
Cum poti accepta ca exercitarea rolului parental să fie la discretia unor persoane afectate de vădite tulburări și statul să nu aibă instrumente de protecție minimă reală a copilașilor?
Activitatea în cadrul asociației implică conlucrarea cu colegii pentru stabilirea planului de acțiuni conform obiectiveleor, însemană coordonarea departamentelor create în cadrul asociației, cercetarea noastră susținută pentru prezentarea cât mai clară a problemelor pe care le-am sesizat și a soluțiilor pe care le propunem.
Este o colaborare cu profesioniști valoroși, oameni de o generozitate neprețuită cât și asistarea, suportul, beneficiarilor vulnerabili. Nu în ultimul rând, înseamnă crearea de dialog în spirit de conlucrare cu instituțiile statului și instituțiile europene ce au puterea să determine respectarea interesului superior al minorului.
O latură minunată a activității în asociație este cea a colaborării cu tinerii studenți și elevi voluntari, tineri care vor fi profesioniștii de mâine din sistemul ce lucrează pentru interesul minorului.
- Care sunt principalele linii pe care le abordați în cadrul activității Jutiție pentru Minori? (dezvoltați puțin fiecare segment: asistență legală, mediere transfrontalieră, expetiză socială, training, cercetare, grupuri de lucru, networking, cooperare internațională)
Asociatia este concepută să activeze în plan național, dar și internațional.
În plan intern să stabilească conlucrarea profesioniștilor din domeniul juridic și domenii conexe (psihologic, asistență socială) pentru abordarea pluridisciplinară a litigiilor de dreptul familiei care vizează și minorii.
La modul general urmărim îmbunătățirea legislației care vizează protecția minorului vulnerabil. Urmărim crearea de instrumente care să determine respectarea interesului superior al minorului, conlucrarea instituțională atât în plan național, cât și european.
În plan extern activitatea noastră privește integrarea asociației în reteaua europeană a furnizorilor de servicii pentru suport juridic, mediere, social și psihologic în interesul beneficiarilor ce se confruntă cu litigii cu element de extraneitate.
Suntem înscriși în rețeaua Eurochild, am relaționat cu Biroul Paralamentului European pentru drepturile minorului care au fost prezenți la activitatea de lansare a asociației. De asemenea, avem colaborare cu asociații similare reprezentative la nivel european( MIKK); avem specialiști, membrii noștrii activi localizați în diferite state europene astfel încât să putem colecta, analiza exemple de practici instituționale, dar și oferi un suport optim în cazurile cu element de extraneitate;
Am creat în luna aceasta un grup de lucru interdisciplinar cu participarea reprezentanților DGASPC, Colegiul Psihologilor, Asistenți sociali, mediatori naționali și transanaționali, avocați, pentru a propune soluții de îmbunătățire a unor instrumente concrete de lucru în procedurile judiciare (standard de realizare anchete psiho-sociale, modalități de realizare a intervievării minorilor);
Pe latura educațională suntem prezenți în școli cu un proiect care vizează educația pe non discriminare și toleranță; avem un protocol de colaborare cu ISJ, urmărim informarea formatorilor, psihologilor școlari cu privire la posibilitatea consilierii părinților în centrul asociației, promovăm metodele alternative de soluționare a litigiilor de familie cu minori.
Aripa voluntarilor care implică elevi de liceu, studenți organizeaza constant dezbateri, au în pregătire o revistă a tinerilor.
Colega noastra mediator transnațional, Cristina Tutu, se ocupa de relațiile cu asociații și instituții europene, colega jurist Mădălina Merlușca administrează departamentul de tineri, colegii avocați *(Dan Burlacu, Flavia Babur, Mădălina Roșu, Codruța Suteu) conlucrăm pentru culegere practică și propunem modificări legislative. Totodată, asistenții sociali ne furnizează de asemenea modele de bune practice, sugestii în vederea propunerilor de modificări legislative, mediatorii Roxana Cozma, Oana Gherghel oferă suport de mediere cazurilor urgente, tinerii voluntari ajung în școli sau în comunitate pentru a colecta și distribui copiilor în nevoie daruri.
Nu în ultimul rand colega jurnalist, doamna Miruna Cajvaneanu ne ghidează și susține în prezentarea activităților.
- Care sunt proiectele mari ale acestei asociații și ce vă propuneți să realizați prin implementarea lor?
Organizăm la Iași, la sediul nostrum, un centru pilot de consultanta pluridisciplinară pentru minori și familie. Un loc în care, cei în litigiu sau în dificultate cu privire la relațiile de familie, să poată avea consiliere juridică, mediere națională sau transnațională, evaluare psihologică, consigliere și evaluare, monitorizare socială.
Aceste litigii au cauze complexe care vizează atât latura emoțională și cea social, pe lânga latura juridică. Astfel, o abordare strict juridică, fără a ține seama de contextul în care se va pune în aplicare soluția juridică sau de resursele emoționale de acceptare a unei solutii, nu este o abordare eficienta pentru asemenea litigii.
Urmărim ca în centrul de consultanță părțile să cunoască despre posibilitatea de soluționare alternativă a litgiilor: prin mediere, cu ajutorul consilierii. Să cunoască temeinic, prin suport profesionist, variantele extrajudiciare de soluționare a conflictelor. Să beneficieze de aceste soluții alternative în cadrul centrului nostru sau de suportul nostru în instanță.
Dorim să oferim un cadru de servicii, care să conducă la deblocarea acelor situații litigioase de familie, situații care presupun respectarea drepturilor minorilor .
Nevoia vine din aceea că, asemenea litigii sunt foarte prolifice, se genereaza în medie 3, 4 dosare pe rolul instanțelor dintr-o singură situație de fapt. Un conflict parental spre exemplu, ca în final să avem trei patru decizii judecătorești definitive și executorii, dar să nu avem soluționată problema dreptului minorului de a avea o viață de familie, relații cu parinții săi sau alte rude.
- Ne propunem să determinăm o mai intensă colaborare între profesioniștii care sunt implicați în procedurile judiciare ce vizează minori (avocați, magistrați, mediatori, asistenți sociali, executori judecatorești, psihologi), deoarece experiența ne învață că în privința drepturilor minorilor se impune conlucrarea.
Aceasta conlucrare între profesioniști o urmărim, atât la nivel național, cât si international. Trăim într-o realitate a mobilității cetățenilor între state, fie din interes profesional, fie din necesitate, astfel încât numeroase cazuri vizează drepturile minorilor prin prisma faptului că parinții locuiesc în state diferite, au cetatenii diferite, au încheiat căsătoria într-un stat terț față de statul de cetățenie al oricărui dintre ei, minorul s-a născut în alt stat față de cel al căsătoriei părinților..etc…Sunt realități juridice complexe ce impun colaboararea cu colegi din state terțe .
- Ne propunem să determinămm îmbunătățirea instrumentelor la dispoziția minorilor vulnerabili pentru a beneficia de posibilitatea să fie protejați, educați de către parinții lor sau de către cei în măsură să o facă, în timp util nu după îndelungi proceduri judiciare.
- Ne propunem ca în România instanțele pentru minori să se ocupe realmente doar de aceste problematici, nu să fie instanțe pentru minori sub aspect formal, dar să soluționeze și alte tipuri de cazuri care conduc la imposibilitatea abordării cu atenția necesară a cauzelor ce vizează minorii.
- Ne propunem ca organele de cercetare penală să abordeze permanent cazurile cu minori victime sau agresori în conlucrare cu profesioniștii psihologi.
- Dorim ca potențialii justițiabili să fie informați – atât în mediul institutional, cât și prin programe de educare în afara instituțiilor publice cu privire la metodele alternative de soluționare a litigiilor.
Urmărim ca în Europa, în momentul în care, nu sunt transmise probele în cauzele care vizează minorii în timpii prevăzuti de lege să existe alternative care să determine soluționarea în timp util a cauzei;
- Spuneți-ne, vă rog, câți copii au trecut prin mâinile dvs și ale membrilor asociației? Care este cel mai sensibil subiect pe care îl tratați când vine vorba de copilul minor?
Copii care au “trecut prin mâinile noastre” sunt înainte de toate, situații care demonstrează nevoia schimbării legislației, nevoia conlucrării între specialiști, provocări profesionale și lecții de viață, apoi un număr de caz.
Strict statistic, din analizele realizate cu colegii sunt peste 300 de cazuri la soluționarea cărora am contribuit, dar repet aceste situații de viață care ajung în justiție sunt, de fapt, dovezi vii ale nevoii de abordare a cauzelor ce determină problemele.
Sănătatea emoționala a copiilor este un aspect esențial în asemenea împrejurări . Deși vorbim despre subiect, avem unele campanii de informare, când vorbim de instrumente pentru rezolvarea problemei avem un camp deschis.
Spre exemplu magistratul care constată la audierea unui minor că acesta este cu deviere de comportament sau o afectare emoțională exagerat nu are în interiorul instanței un coleg psiholog pe care să îl sesizez imediat pentru a se coordona măsurile în acel caz.
Vedem deja prea des tineri părinți, profesioniști, oameni foarte valoroși în domeniile dumnealor de activitate, care din cauza traumelor suportate ca urmare a abordării nefericie a conflictelor dintre părinții lor transpun aceleași probleme în viața lor de familie, în rolul lor de părinte.
- Care este cea mai mare realizare a Asociației Justiție pentru Minori de până acum?
Dacă vorbim de realizare, cel mai valoros, din punctul meu de vedere este că am format o echipă.
Că activitățile asociației se desfășoară coordonat și în lipsa mea sau al oricărui alt coleg, că putem conlucra preluând sarcini, susținându-ne când oricare dintre noi este în dificultate. Calitatea umană și profesională a membrilor echipei au făcut posibil proiectul.
De aceeași valoare e acțiunea bivalentă, pe plan intern și extern totodată.
Prin sprijinul europarlamentarilor Tudor Ciuhodaru si Carmen Avram am inițiat deja comunicarea cu Comisia Europeană. Doamna europarlamentar, Carmen Avram a transmis Comisiei trei intrebări formulate de asociație privitor la legislația europeană în sprijinul minorilor, iar pentru două avem deja răspuns.
Avem datoria morală și în același timp bucuria de a spune – multumim! – unei familii generoase, familia Maxim, din Iași, care în memoria fiului dumnealor, un tânăr și prestigios antreprenor ieșean – MAXIM EMIL NICUSOR – plecat prea curând dintre noi, ne-a acordat un suport esențial, și anume sediul. Posibilitatea de a beneficia de un spațiu adaptat, accesibil pentru beneficiarii noștri este o resursă valoroasă în activitățile și proiectele asociației.
Putem spune că am primit un feed-back instituțional bun. Atât Colegiul Național al Psihologilor, cât și Direcția Generală de Asistență Socială ni s-au alăturat în grupul de lucru creat pentru propuneri de bune practici.
Totodată, Organizația Femeilor de Afaceri, aripa a UGIR este pentru noi un alt partener constant și valoros.
- Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în activitatea dvs profesională? Cum reușiți să le depășiți?
Provocările nu lipsesc din activitatea noastră. Pentru mine, în activitatea de avocat o provocare este organizarea și desfășurarea activității, consultanței, serviciilor pentru clienți astfel încât să ne generăm soluții optime în timp util și cu niște costuri sustenabile.
Să ducem clientul din zona de litigiu în instanță în zona de soluționare alternativă a litigiului. Spun acesta și prin prisma faptului că m-am ocupat pănă de curând de managementul în cee ce numim justiția privată, arbitrajul.
A fost o provocare și gestionarea activității unei instanțe private, Tribunalul de Arbitraj Judiciar Iași de pe lângă Fundația Camera de Arbitraj și Mediere, precum și relaționarea cu instituțiile, colegii avocați în promovarea arbitrajului.
Am convingerea că pentru cauzele patrimoniale arbitrajul poate fi o justiție accesibilă. Este o chestiune de timp, de formare a unei generații de juriști acum în devenire, de adaptarea celor cu bogată experiență să folosim acest instrument la îndemână noastră în intersul nostru.
În activitatea asociației provocarea este sa determinăm la nivel național și la nivel european crearea unor proceduri care să dea un act de justiție efectivă și eficientă pentru minori.
Dacă statele nu adaptează procedurile nevoilor, dacă o stabilire a domiciliului unui minor presupune doi ani de judecată, dacă un program de vizită la părintele nerezident dinafara țării presupune șase – opt luni pentru producere probe suntem într-un faliment al justiției statale or așa ceva nu ne putem permite în privința minorilor.
O familie ținută din lipsă de instrumente procedural un timp îndelungat în litigiu însemnă doi adulți, părinți care nu mai sunt atreprenorii sau angajații eficienți, în consecință costuri pentru stat, însemnă un minor care va determina costuri mai mari pentru sitemul de sănătate , pentru cel de educație prin prisma problemelor colaterale ale acestor litigii.
Trebuie să ne adaptăm. Trebuie să investim în alternative care să dea efectivitate justiției pentru minori, deorece este în discuție calitatea vieții noastre. Copii implicați în litigii sunt colegii copiilor noștri, parinții implicați în litigii sunt vecinii, rudele, colegii noștri. Iar, litigiile de familiei presupun un consum emoțional care impactează viața acelora direct implicați semnificativ.
Faptul că avem o profesie care ne permite să fim creativi, să cercetăm, să studiem ne conduce la soluție pentru depățirea provocărilor. În principal, provocările se depășesc prin acțiune, prin abordarea problemelor în ordinea priorităților și din perspectiva generală. Să nu te lași înghițit de conflict, să nu te lași înfrânt după vreo bătălie pierdută. Aceasta este rețeta mea!
- Cum s-a adaptat profesionistul Geta Lupu la provocarile aduse de conflictul ruso-ucrainean? Ce impact a avut valul de migrație asupra activității pe care o realizați?
Conflictul ruso-ucrainean reprezintă o provocare pentru mine ca avocat, pentru mine ca președinte al Asociatiei Justiție pentru minori, pentru mine ca părinte, ca cetățean.
Primul aspect a fost voluntariatul ca avocat pentru informarea cetățenilor refugiați care aveau nevoie de îndrumare, găzduirea la sediul asociației și suportul împreună cu colegii din asociație pentru mame și copii refugiați.
Ne-am înnoit cunoștintele în chestiuni de drept ce vizau obținerea azilului, condiții de călătorie pentru refugiați, am desfășurat activitatea la sediul asociației noastre și am colaborat cu instituțiile publice, cu alte asociații în sprijinul refugiaților.
Acest conflict ne-a arătat cât suntem de fragili și cât suntem de puternici în ceea ce privește resursele de a susține pe cei în nevoie și capacitatea de a le folosi.
Cu toate acestea, să fii alaturi de mame și copi înspăimântați, care au locuit în subsloluri sub amenințarea bombelor, care nu știu către ce se îndreapta – e o provocare cu adevărat!
- La ce resurse apelați pentru dezvoltarea dvs profesionala? Ce implică perfecționarea dvs și de unde vă place să învățați?
Resursele în vederea dezvoltării profesionale sunt deopotrivă studiul individual, lucrul în echipă, participarea constantă la cursuri de formare profesională în mediul universitar sau prin intermediul asociațiilor profesionale.
Pot spune cu toată convingerea că îmi place la școală! Rămâne un proiect, încă neabordat, un doctorat, un proiect pe care mi-l doresc realmente pentru bucuria și plăcerea studiului, pentru frumusețea vieții universitare, pentru că am încredere că pot da din această experiență practică și pot îmbunatăți activitatea practică prin cercetare.
- Dacă ar fi să schimbați ceva în domeniul în care activați, ce anume ați schimba?
Justiția trebuie să fie realmente pentru oameni. În serviciul și la dispoziția lor spre a le aduce ordinea, echitatea și echilibrul vieții .
Aș schimba felul în care se raportează cetățeanul în slujba statului la cetățeanul pentru care lucrează, aș aborda cu mai mare pondere prezența practicii în formarea tinerilor juriști, aș aduce în mod mai realist, palpabil chestiunile de reglementat în fața legiuitorului și nu în ultimul rând aș determina o comuincare mai eficientă între profesioniștii dreptului, cei chemați să conlucreze în realizarea actului de justiție.
Luiza Andrieș consultant IBCLC omul comunității de mame din Suceava