PUZ nou pentru Muzeul Copiilor din Păcurari! Ateneul Național a finalizat documentația pentru Casa Buicliu
Un PUZ nou va fi elaborat pentru Muzeul Copiilor din cartierul Păcurari. Ateneul Național din Iași a finalizat documentația, aceasta fiind lansată în dezbatere publică. Proietcul prevede reabilitarea clădirii cunoscută drept Casa Buicliu din Păcurari, unde a funcționat și o filială a Bibliotecii Județene ”Gheorghe Asachi” din municipiu.
Un nou proiect derulat de Ateneul Național din Iași. Instituția de cultură aflată în subordinea municipalității ieșene a finalizat documentația pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) la Casa Buicliu, din cartierul Păcurari. Clădirea ar urma să fie transformată în Muzeul Copiilor. Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare, imobilul fiind locuit într-o vreme de persoane care nu aveau locuințe și care se aflau în gestionarea municipiului. Totuși, casa a fost lăsată de izbeliște, ceea ce a determinat autoritatea locală să ia măsuri și să-i recazeze pe oameni. Ulterior, imobilul a trecut la Ateneul Național, instituție care a decis să-l facă un muzeu dedicat copiilro.
PUZ pentru Muzeul Copiilor din Păcurari
Ateneul vrea ca imobilul trecut pe lista monumentelor istorice să fie reabilitat intregral, cu finanțare europerană. În acest sens, Ateneul a și explicat cum va arăta clădirea. ”PUZCP are ca scop reglementarea urbanistică a imobilelor teren și clădire existentă monument istoric, denumită Casa Buicliu, în acest fel putând fi deschisă calea către operațiunile de proiectare ulterioare. Acestea vor urmări lucrări de restaurare, consolidare și extindere, în vederea funcționării unui muzeu al copiilor. Reglementarea prin documentatia de urbanism se instituie pentru imobilul teren cu suprafața de 902 mp și imobilul clădire cu 3 niveluri, situate adiacent străzii Pacurari, la numărul stradal 29”; se arată în documentația PUZ.
Clădirea va fi reabilitată integral
Corpul principal de clădire construit la finalul secolului al XIX-lea va fi reabilitat integral. Bucata adăgurată cîteva zeci de ani mai tâzrziu va fi demolată, ea nefiind încadatrată în lista monumentelor istorice. ”Obiectivele PUZ constau în propuneri de organizare funcțională a terenului studiat situat într-o zonă protejată, în stabilirea unor categorii de intervenții, în stabilirea nivelului de reglementare în interiorul zonei studiate, care vor avea ca scop limitarea intervențiilor într-un plafon favorabil conservării și punerii în valoare a patrimoniului construit existent, plecand de la situația existentă respectiv de la faptul că pe teren există un imobil înscris în lista monumentelor istorice Iași. Imobilul monument istoric, nu are în prezent o funcțiune, acesta aflându-se în stare avansată de degradare.
Istoricul imobilului din Păcurari
Casa a fost construită de peisagistul pictor Theodor Buicliu (1837- 1897), născut la Iași în familia lui Iacob Buiucliu (1809-1881) și a Mariei Tossun (1817-1907), de origine armeană, alături de alți șase băieți și trei fete.. El a studiat la Iași, și apoi la Paris. A fost membru din al Societății „Junimea”, profesor la Școala de Belle Arte din Iași și profesor de desen și caligrafie la o școală comercială din același oraș. El a fost fratele mai celebrului Grigore Buiucliu, numit în 1869 procuror pe lângă Tribunalul Iași; la scurt timp, devine procuror de secție pe lângă Curtea de Apel din Iași și procuror general al Curții de Apel din Iași între anii 1874-1876. Astfel, un PUZ nou va fi elaborat pentru Muzeul Copiilor din cartierul Păcurari.