Polițiștii au emis, în primele nouă luni ale acestui an, aproape 6.500 de ordine de protecție provizorii

11
0
Share:
Sursă foto: tulceanoastra.ro

 Polițiștii au emis, în primele nouă luni ale acestui an, aproape 6.500 de ordine de protecție provizorii. Aproximativ jumătate dintre acestea au fost transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. Față de anul trecut, se constată o reducere importantă a nerespectării ordinului de protecție provizoriu și a implicării minorilor în fapte de violență domestică.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

În perioada ianuarie – septembrie, la nivel național, au fost emise 6.472 de ordine de protecție provizorii, cu 10% mai multe față de primele nouă luni ale anului trecut. Din totalul acestora, 6.383 au fost emise la solicitarea victimelor, 54 la solicitarea altor persoane, cinci la solicitarea ONG-urilor și 30 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens.

De asemenea, au fost sesizate 354 de infracțiuni de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu, în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată, în primele nouă luni ale acestui an au fost emise de instanțele judecătorești 6.313 ordine de protecție, cu 8,7% mai multe decât în perioada similară din anul 2019, 3.031 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii emise de polițiști.

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 62%, urmate de „abandonul de familie” – 14% și ,,amenințarea” – 9%.

Aproximativ 80% din totalul actelor de violență se comit la domiciliul subiecților.

Se constată o reducere importantă a implicării minorilor în fapte de violență domestică, atât în calitate de victime (-17%), dar mai ales în calitate de autori (-34%).

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Share:

Lasă un răspuns