Brățările electronice ar salva victimele de la agresiuni, dacă parlamentarii ar aproba proiectul de lege
Proiectul de lege prin care brățările de protecție pe care victimele violenței în familia le-ar putea purta pentru a putea fi localizate și salvate de autorități încă nu a fost aprobat de parlamentari.
Potrivit MEDIAFAX, fondatoarea asociației „Viață fără violență”, Mihaela Olaru spune că acest tip de brățări ar fi putut salva una dintre femeile abuzate în prima jumătate a anului trecut. Deși opt mii de victime au obținut în anul 2019 ordine de protecție împotriva partenerilor, acestea au fost în continuare agresate.
„Această hârtie nu are nicio valoare dacă nu este însoțită de un mijloc de monitorizare, de supraveghere. Câte femei să mai moară ca cei care ar trebui să adopte acest proiect de lege să o facă?”, a spus Mihaela Olaru.
Sindicaliștii din penitenciare precizează că operarea unei astfel de brățări de supraveghere costă pe an 750 de euro. Potrivit opiniilor unor specialiști, brățara ar permite localizarea victimei, prin GPS. „Sunt niște scule, niște dispozitive, care pot fi localizate prin GPS, astfel încât purtătorul lor să poată fi localizat oriunde s-ar afla, cu atât mai mult cu cât s-ar apropia de persoana protejată, a precizat fostul ofițer de poliție judiciară, Valeriu Șuhan, citat de MEDIAFAX.
Marți, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauză că autoritățile nu au răspuns sesizării unei femei, care a reclamat că soțul a bătut-o și a amenințat-o cu moartea.
Așadar, CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art.3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și art. 8 (dreptul la respectarea vieții private, de familie și a corespondeței) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Drept urmare, femeia urmează să primească de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.