„VeloCity”, proiectul prin care ieșenii vor putea închiria biciclete, a fost semnat ieri

Share:

Primăria Iași a semnat ieri, 21 mai, contractul de finanțare europeană pentru realizarea unor stații automate de biciclete.

Intitulat „VeloCity“, proiectul prevede amenajarea a 50 de staţii de îmbarcare şi închiriere pentru biciclete (pe 62 de amplasamente) şi vor fi cumpărate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice şi 80 de triciclete pentru seniori şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

„În paralel cu acest proiect, pe care îl dorim realizat cât mai repede, vom face şi alte demersuri de încurajare a mersului cu bicicleta, de la amenajarea de noi piste dedicate până la montarea de rasteluri în cât mai multe locuri publice“, a declarat primarul Mihai Chirica, citat într-un comunicat al Primăriei.

Proiectul presupune şi implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbană alternativă, independent energetic utilizând biciclete inteligente, la care adaugă sisteme de andocare şi terminale inteligente, cu posibilitatea închirierii cu ajutorul tuturor modalităţilor electronice, precum şi pe baza cardurilor de acces. „Obiectivele specifice ale proiectului sunt creşterea cu 3,8% a utilizării deplasărilor cu bicicleta şi pietonale, respectiv reducerea emisiei gazelor cu efect de seră cu 1,4%, ambele până în anul 2023 (primul an după finalizarea implementării proiectului), faţă de scenariul «fără proiect»“, se mai precizează în comunicatul Primăriei.

Share:

Lasă un răspuns