Au fost atestate primele două produse locale de patiserie. Lansarea a avut loc astăzi la Iași
Direcția de Agricultură Județeană (DAJ) Iași a organizat luni, de la ora 11.00, în Sala Mare a DAJ evenimentul de lansare a primelor două produse locale tradiționale: cornulețele și sărățelele.
În cadrul evenimentului au fost prezenți o parte din producătorii tradiționali locali și producători cu potențial de atestare a produselor lor.
„Povestea a început de la aniversarea fetei noastre, la 3 ani. Am făcut atunci ca fiecare, un tort, prăjituri. Prietenii şi rudele au apreciat gustul şi au început să ne încurajeze să deschidem o afacere, după care la finalul lui 2017 am înfiinţat firma, iar în 2018 am deschis primul laborator pe bază de comenzi. Ca orice lucru, este greu, dar cu multă muncă şi dăruire reuşeşti să ajungi unde îţi propui. Printre produsele noastre avem foarte multe din patiseria tradiţională: faguri, nuci, cornuleţe cu rahat sau cu nucă şi gem, sărăţele cu telemea de vacă, cu caşcaval, cu mac. Toate sunt făcute cu reţete mai vechi de 30 de ani, reţete pe care le făceau mamele şi bunicile noastre acasă”, a declarat proprietara cofetăriei, Aurelia Pănică, care începând de luni este atestată ca producător de produse tradiţionale, potrivit AGERPRES.
La eveniment, participanții au avut posibilitatea să cunoască povestea produselor, etapele de producție și atestare a celor două produse tradiționale și să le aprecieze pe acestea după simțuri.
Conform datelor emise de DAJ Iași într-un comuncat de presă, în Romania, din anul 2015 până în prezent, sunt atestate aproximativ 780 de produse din diverse domenii, iar in Iași sunt atestate 16 produse de la șapte producători.