UPDATE! Percheziții în mai multe județe la persoane bănuite de comercializare ilegală de tutun
Peste 4.000 de kilograme de tutun tocat, 325 de kilograme de tutun frunze au fost ridicate și 23 de autoturisme au fost indisponibilizate, în urma celor 41 de percheziții efectuate, luni, la domiciliile mai multor persoane bănuite că ar fi produs și comercializat în mod ilegal tutun de fumat. De asemenea, 16 persoane au fost reținute.
Pe lângă acestea, polițiștii au mai descoperit și ridicat telefoane, laptopuri, cuțite de tocat, mașini de mărunțit și au indisponibilizat peste 31.000 de lei și 315 euro.
De asemenea, ieri, polițiștii din cadrul I.P.J. Călărași au reținut alte 8 persoane bănuite că ar produs și comercializat în mod ilegal tutun de fumat.
Polițiștii continuă cercetările în cele două dosare penale.
Polițiștii au efectuat, în dimineața zilei de luni, 41 de percheziții în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Bacău, Prahova, Satu Mare și în municipiul București la domiciliile mai multor persoane bănuite că ar fi produs și comercializat în mod ilegal tutun de fumat.
Polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Giurgiu, Călărași, Prahova, Ialomița, Bacău, Satu Mare, București și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontiera Giurgiu, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice au pus, luni, în executare 41 de mandate de percheziție la domiciliile unor persoane bănuite de producerea, depozitarea și comercializarea de tutun de fumat prelucrat.
Activitățile se derulează în cadrul unui dosar penal instrumentat sub coordonarea Parchetului Militar București.
Potrivit unui comunicat al Poliției Române, în datele și probele administrate în cauză, au rezultat indicii că o parte dintre persoanele bănuite ar fi constituit un grup infracțional specializat în prelucrarea tutunului brut în tutun de fumat, obținut prin fierbere, adăugare de arome și mărunțire. La grupul în cauză ar fi aderat alte persoane care promovau acțiunea online, primeau telefonic comenzile și vindeau.
Tutunul ambalat sub diferite mărci cunoscute era comercializat prin rețele de curierat, iar banii erau încasați ramburs.
Pe numele a 22 de persoane au fost emise mandate de aducere, iar acestea au fost conduse la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice pentru activități procedurale.
Prejudiciul estimat prin activitatea infracțională este de 1.000.000 de euro, reprezentând accize datorate bugetului consolidat.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, iar la activități participă luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, precum și reprezentanți ai Direcției Generale a Vămilor și E Distribuție Muntenia și Dobrogea.