Firmele vor trebui să folosească e-Factura dacă vând legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi
Companiile care comercializează, în relația business to business (B2B), legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi vor transmite facturile aferente prin sistemul e-Factura, reiese dintr-un proiect de ordin publicat joi în dezbatere de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Folosirea sistemului de stat pentru facturarea electronică în relația B2B va fi posibilă opțional de la 1 aprilie 2022 și apoi obligatoriu de la 1 iulie 2022.
Așa cum s-a stabilit recent prin OUG 130/2021, sistemul e-Factura urmează să devină operațional, pentru produsele cu risc fiscal ridicat vândute în relația B2B, începând cu data de 1 aprilie 2022. Inițial, facturarea electronică de stat va fi opțională, iar de la 1 iulie 2022 va deveni obligatorie pentru produsele cu risc ridicat.
Totuși, pentru ca măsura să fie aplicabilă, ANAF o să stabilească, prin proiectul de ordin amintit, care sunt acele produse cu risc fiscal ridicat pentru care facturile vor trebui trimise în sistemul e-Factura (indiferent dacă destinatarii folosesc facturarea electronică de stat sau nu). Astfel, documentul face referire la cinci mari categorii de produse la a căror comercializare există un risc ridicat de fraudă și evaziune fiscală.
1. Legumele și fructele
Este vorba, mai precis, de codurile NC de la 0701 la 0714 (legume comestibile și anumite rădăcini și tubercuri) și de la 0801 la 0814 (fructe comestibile și fructe cu coajă lemnoasă; coajă de citrice sau de pepeni). Din motivația autorităților reiese că, în aceste cazuri, există un grad redus de fiscalizare a veniturilor, din moment ce, de obicei, în urma controalelor fiscale, veniturile realizate lipsesc din evidențele financiar-contabile.
„Natura produselor, respectiv caracterul perisabil și destinația finală a acestora, cererea ridicată, modalitățile specifice de comercializare către consumatorul final, inclusiv din perspectiva utilizării pregnante a numerarului ca modalitate de plată în piețele agroalimentare, îngreunează reconstituirea trasabilității produselor și favorizează evaziunea fiscală”, scrie sursa citată.
2. Băuturile alcoolice
Aici sunt prinse codurile NC de la 2203 la 2208. Despre băuturile alcoolice, autoritățile spun că riscul de evaziune fiscală este foarte ridicat, chestiune sesizată inclusiv de asociațiile reprezentative din domeniu.
„Recunoscut fără echivoc ca un domeniu predilect în care gradul ridicat de impozitare, comparativ cu alte produse destinate consumului uman al căror preț final nu include accizele, influențează decizia unor contribuabili de rea-credință de a se implica în fenomene de evaziune fiscală cu aceste produse specifice”, este motivat în proiect.
3. Construcțiile noi
Atunci când folosesc sintagma „construcții noi”, autoritățile se referă la livrarea de construcții (sau de părți de construcții) și a terenurilor pe care sunt construite, precum și a oricăror altor terenuri.
„Volumul tranzacțiilor și dinamica acestora, regimul fiscal care cuprinde anumite specificități și varietatea modalităților de utilizare ulterioară a produsului finit la nivelul societăților comerciale necesită o monitorizare operativă a tranzacțiilor pentru prevenirea evaziunii fiscale prin identificarea timpurie a cazurilor de neconformare fiscală și aplicarea tratamentului fiscal corespunzător”, scrie la justificarea includerii contrucțiilor noi în lista produselor cu risc fiscal ridicat.
4. Produsele minerale
La produse minerale sunt incluse, mai întâi, codurile NC 2201 și 2202 (ape, inclusiv ape minerale naturale sau artificiale și ape gazeificate care nu conțin zahăr sau alți îndulcitori și nici aromatizanți).
Apoi, sunt incluse codul NC 2505 (nisipuri naturale de orice fel, chiar colorate) și codul NC 2517 (prundiș, pietriș, pietre concasate, din cele folosite în general ca agregate pentru betoane sau pietruirea drumurilor, pentru căile ferate sau alt balast, pietriș și silex, chiar tratate termic; macadam de zgură, de zgură metalurgică, de deșeuri industriale similare, care conține chiar materiale cuprinse în prima parte a poziției; macadam gudronat pentru șosele; granule, spărturi și praf din pietre de la pozițiile 2515 sau 2516, chiar tratate termic).
Conform celor de la ANAF, apa minerală naturală este pusă pe același palier cu fructele și legumele, din moment ce vorbim de un produs pentru consum. Totodată, „cererea crescută de agregate minerale generată de sectorul de construcții, dificultatea monitorizării întregii producții și a reconstituirii cantităților de materii prime încorporate în produsul finit fac dificilă refacerea trasabilității produselor și favorizează evaziunea fiscală”.
5. Îmbrăcămintea și încălțămintea
Acestea sunt produsele unde sunt incluse cele mai multe coduri NC din listă. Mai precis, avem codurile 6401 – 6405, 6101 – 6117 și 6201 – 6217. Reprezentanții ANAF spun că din controalele lor au aflat că aceste produse sunt folosite des în circuite de evaziune fiscală.
„Modul de acțiune bazat pe ciclul de comercializare relativ redus și caracterizat de interpunerea pe circuitul de tranzacționare a unor societăți cu un comportament fiscal inadecvat care preiau, în mod formal, mare parte din sarcina fiscală, fără a realiza plata obligațiilor fiscale, determină necesitatea unei monitorizări operative a tranzacțiilor derulate ca premisă pentru prevenirea și descoperirea timpurie a faptelor ilicite”, este subliniat în proiect.Sistemul de facturare electronică al statului este operațional din noiembrie 2021 (opțional), însă numai în relația firmelor cu statul în domeniul achizițiilor publice. La introducerea e-Facturare s-a anunțat că acesta urmează să devină obligatoriu pentru relația business to government, dar și că va fi extins pentru a acoperi relația B2B – întâi opțional și apoi obligatoriu.
Atenție! Proiectul de ordin se va aplica numai după aprobarea de către președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, și publicarea în Monitorul Oficial. Conform OUG 130/2021, acest proiect trebuie să devină ordin până pe 17 ianuarie 2022.
Sursa: avocatnet.ro