Închisoare pentru antreprenorii care nu plătesc taxele aferente salariilor (proiect OUG)
Ministerul Finanțelor a eliminat din proiectul de ordonanță de urgență prevederea care reducea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro pragul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii.
O serie de microîntreprinderi care acum plătesc impozit pe venit de 1% sau 3% vor trece la impozit de 16% pe profit, iar antreprenorii care nu plătesc la timp taxele aferente salariilor din firmă riscă închisoarea – prevedea inițial proiectul Ordonanță de Urgență redactat de Ministerul Finanțelor.
Astfel, ar fi fost scoase din zona de impozitare a mcroîntreprinderilor firmele care au cifra de afaceri peste 500.000 euro, scăzându-se plafonul de la 1 milion de euro, cifră de afaceri.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative prevedea:
- Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită,
- Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.
- Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.
În fine, vineri deja Ministerul Finanțelor a scos prevederea privind firmele micro din proiectul de OUG pus pe masa guvernului.
Scăderea pragului cifrei de afaceri, de încadrare a firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii fusese convenită de Guvernul Cîțu cu Comisia Europeană, ca reformă în Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care România va avea la dispoziție 29,2 miliarde de euro, sprijin financiar. Ceea ce nu s-a stabilit în PNRR era exact cu cât va scădea acest prag de 1 milion de euro – cifră de afaceri. Acum, vedem că scade la jumătate.
În schimb, în proiectul de ordonanță de urgență intrat în Guvern se stipulează în continuare că patronii sau administratorii de frme care nu plătesc la timp impozitele și contribuțiile aferente salariilor angajaților riscă închisoarea.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege” – prevede proiectul oficial de OUG.
În domeniul TVA, se introduce cota redusă la 5% pentru locuințele de 450.000 lei – 700.000 lei, în anumite condiții:
- Este vorba despre livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.
- Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.
- De asemenea, este vorba despre livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.
- Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare. Orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2022, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%.
În vederea verificării îndeplinirii condiției referitoare la achiziționarea unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, se organizează “Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, în format electronic.
Notarii publici vor fi cei care vor verifica îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a rei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, prin consultarea “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, înainte de autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare și a oricăror acte care prevăd plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe și să nu le autentifice în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție.
Tot notarii vor completa “Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”.
O altă prevedere a ordonanței care urmează să fie adoptată de Guvern îngheață și în anul 2022 valoarea amenzilor de circulație – 1 punct-amendă va fi tot 145 lei. În mod normal, 1 punct amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, ceea ce ar fi însemnat 255 de lei, în anul 2022, de fapt, dacă nu ar fi înghețat la 145 de lei prin OUG.
Separat, o altă prevedere stipulează că furnizorii sunt obligați, începând cu data de 1 iulie 2022, să transmită facturile emise în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registrul RO e-Factura.
Sursa: startupcafe.ro