Academia Română a oferit 100 de tablete copiilor eminenți din județele Vaslui și Galați

Share:
Sursă foto: merg.in

Academia Română a oferit mai multor copii cu rezultate merituoase la învățătură, din zonele rurale ale județelor Vaslui și Galați, 100 de tablete conectate la Internet pentru doi ani. Reprezentanții Academiei au declarat că, pe viitor, au în plan să creeze un centru pentru copiii supradotați din România.

O delegație a Academiei Române a fost prezentă în județele Galați și Vaslui, vineri, 29 mai, pentru a dărui 100 de tablete performante copiilor fără resurse materiale, dar cu merite deosebite la învățătură. Tabletele oferite elevilor au trafic Internet inclus de 10 GB lunar, timp de doi ani. Elevii beneficiari sunt copii studioși, cu performanțe notabile la învățătură, sunt olimpici la faze județene, regionale și naționale sau premianți la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate științifică, tehnologie, științe ale agriculturii, literatură, istorie, limbi străine.

Toți copiii provin exclusiv din zone rurale și au fost selectați cu ajutorul Inspectoratelor Școlare din cele două județe. În județul Galați elevii provin din localitățile: Gohor, Tălpigi, Ghidigeni, Țepu, Priponești, Ciorăști, Berheci, Munteni și Ungureni, iar în județul Vaslui, din: Costești, Vladia, Văleni, Lipovăț, Muntenii de Sus, Tanacu, Tăcuta, Boțești, Gîrceni, Ivănești, Valea Mare, Laza, Poienești, Fâstâci, Rebricea, Zorleni, Perieni, Șuletea, Blăgești, Bogdănița, Pădureni, Hoceni, Vetrișoaia, Ghermănești, Pogănești.

Academia Română a precizat că donația sa se dorește a fi un gest simbolic, de avertizare asupra situației precare a infrastructurii tehnologice din școlile românești și de semnalizare a inegalității de șanse pentru elevii din mediul rural.

„Am încercat să tragem un semnal de alarmă că în județele țării sunt mulți tineri talentați, care nu au posibilitatea să urmărească cursurile on-line, neavând instrumentele necesare pentru acest lucru; și din resursele noastre, ale Academiei Române, am cumpărat 100 de tablete, sigur, cu toate facilitățile necesare pentru a fi conectate la Internet. Timp de doi ani de zile copiii au abonament la Internet, în așa fel încât aceste tablete să fie operaționale din prima zi de când le-au primit. Am trimis o delegație, inclusiv cu experți care să-i ajute pe copii să înțeleagă cum să le folosească, cum să le valorifice cât mai eficient pentru ca procesul de educație să-i ajute“, a afirmat secretarul general al Academiei Române și inițiatorul acestui demers, academicianul Ioan Dumitrache.

Ceremoniile de înmânare a tabletelor s-au desfășurat la Școlile generale Munteni, Berheci și Priponești din județul Galați și la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu“ din Bârlad și Colegiul Național „Cuza Vodă“ din Huși. Tabletele au fost oferite de o delegație a Academiei Române formată din șeful Serviciului Cancelarie Bogdan Cristea, șeful Serviciului IT Firicel Mone și juristul Fundației „Patrimoniu“ a Academiei Române Arin Dondera.

„Vom continua acest proces. Sigur că există o preocupare a noastră de a susține copiii talentați din țara aceasta și, în mod deosebit, copiii talentați din mediul rural, care nu au toate condițiile necesare să se dezvolte. Avem în intenție să acordăm burse copiilor care sunt identificați cu un potențial cognitiv deosebit, să-i susținem la liceu, la universitate, pentru că este una dintre preocupările noastre, ale Academiei, de a ajuta tinerii talentați din această țară. De altfel, avem în minte crearea unui centru special pentru copiii supradotați din România“, a explicat academicianul Ioan Dumitrache.

Academia Română susține că, inițiativa de sprijinire a elevilor cu rezultate remarcabile se încadrează în preocupările actuale ale Academiei Române, interesată să susțină elevii performanți. Demersul face parte dintr-un program mai amplu, care integrează proiectul Școala de vacanță a Academiei Române, dedicat elevilor olimpici din întrega țară (ediția I a avut loc în ianuarie 2020) și înființarea în viitorul apropiat a unui Centru pentru Copiii Supradotați.

Share:

Lasă un răspuns