Unde-i politică, acolo-i și gâlceavă
![](https://www.infomoldova.ro/wp-content/uploads/2020/01/646x404-2-646x375.jpg)
Decizia, probabil intens reflectată înainte, dar care a venit brusc în spațiul public, ne-a împins pe toți cei care l-am ascultat în acești ani la Europa FM, să reacționăm și lucrul acesta să se vadă. Așa s-a făcut că, după ce în cursul zilelor trecute presa a anunțat ieșirea din jurnalism a cunoscutului Moise Guran, ascultătorii lui, oamenii care îl cunosc personal și cei care nu, au lăsat sute de comentarii. S-au bucurat! Majoritatea. Și-au deschis repede ferestrele minții, au luat aer și i-au făcut loc înăuntrul rațiunii lor, omului Moise Guran, care a intrat în alianța USR-PLUS.
Joi, 16 ianuarie, de la ora 13.15, Moise Guran a stat la dialog pentru ultima dată cu ascultătorii Europa FM, în cadrul emisiunii România în Direct. Pe fondul problemelor și poate a dezechilibrului din politica românească, mișcarea jurnalistului s-ar putea să însemne o direcție precisă a alianței USR-PLUS și o resuscitare a întregii țări. În emisiunea de azi, Moise Guran a subliniat că nu se alătură celor de la USR și PLUS, având vreun loc bine pus care îl așteaptă, ci că intră pe scena politică, de pe margine, dându-le o mână de ajutor în planul de guvernare celor care au nevoie de el. A pecizat, ca răspuns la o întrebare de-a unui ascultător că nu există cale de întoarcere în jurnalism odată amestecat în politică, dar că hotărârea sa înseamnă că va face tot ce e posibil pentru ca în România să se mai dreagă lucrurile.
Momentul 10 august 2018 l-a tras de mânecă și i-a pus serios conștiința la treabă. Pentru că o țară se dezvoltă de-a binelea doar dacă ideile oamenilor care o conduc sunt raționale și acoperă nevoile cetățenilor. Moise Guran a ascultat mai multe dorințe și nevoi ale cetățenilor decât a reușit Klaus Iohannis să asculte în cinci ani. Sigur, natura profesiei și a emisunii care invită la dezbatere publică au fost favorabile pentru ca jurnalistul să cunoască, să asculte și să înțeleagă ce își doresc, de fapt, românii.
Colegii de breaslă îi amintesc acum jurnalistului de o postare a sa pe Facebook din 2015, în care scria că detestă ca un jurnalist să își părăsească profesia pentru a intra în politică. Să ne liniștim nițel. La acea vreme, nici Guran, nici nimeni altcineva nu știa și nu anticipa ce furie, atenție!, rațională și fondată va declanșa guvernarea Liviu Dragnea asupra poporului român. Țara nu s-a apropiat de atunci de prea multă dezvoltare. E dreptul omului, în genere, să aleagă. Că se va transforma într-un om al politicii, iar acțiunile lui vor mișca statul într-o direcție mai bună, ori că, dimpotrivă, ambițiile lui nu îi vor îndupleca pe cei care hotărăsc de ani buni mersul României, nu știm încă. Fiecare decizie derivă dintr-o sumedenie de gânduri și întâmplări care au avut loc și fiecare decizie, așa cum e firesc, naște urmări. Tot așa va urma și românescul traseu politic.