Situația cazurilor COVID-19 în județul Neamț – 25 septembrie
Conform DSP Neamț, în județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 3.002 cazuri covid-19, din care 113 decese.
Începând cu 1 august, s-a înregistrat un constant trend crescător de cazuri noi, totalizând 1.670 cazuri.
Au fost testate 13.942 persoane, fiind lucrate în total 39.841 teste. 40,27 % din testări sunt realizate la Spitalele din judeţul Neamţ.
Localităţile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt municipiul Roman cu 175 cazuri şi Piatra Neamţ cu 109 cazuri.
În perioada 18 septembrie – 25 septembrie au fost raportate 234 cazuri noi şi 10 decese (5 femei şi 5 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 90 de ani).
În această perioadă au fost depistate şi anchetate mai multe focare şi au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfăşurare:
- În cadrul unei unităţi bancare din judeţul Neamţ a fost depistat, în data de 19.09.2020 un focar covid-19. În total sunt infectaţi 7 salariaţi. Cele 7 persoane au fost internate spitalele suport covid din judeţ. A fost instituită măsura carantinei la o adresa declarata de ei pentru contacţii de familie şi de serviciu. Unitatea a fost închisă, începând cu 17.09.2020.
- În cadrul Complexul de servicii „Romaniţa” din Roman a fost depistat, în data de 19.09.2020 un focar covid-19. În total sunt infectaţi 5 salariaţi şi 5 beneficiari. Cele 11 persoane au fost internate spitalele suport covid din judeţ. A fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. Unitatea a fost dezinfectată.
În prezent, 270 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din judeţul Neamţ. 7 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt internaţi 44 suspecţi. Din spitalele din judeţul Neamţ au fost externate 2.160 persoane.
Până în prezent Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a eliberat 3.495 decizii de carantinare şi 821 decizii de prelungire a izolării. 1.676 au fost izolate in spitale suport covid-19 din judeţul Neamţ, începând cu data de 23 iulie 2020.
Având în vedere alegerile locale din data de 27 septembrie 2020, vă comunicăm următoarele măsuri de protecţie, în contextul epidemiologie al infecţiei cu SARS-CoV-2:
-
- Accesul alegătorilor în sediul secţiei de votare se va face eşalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi la ieşirea din acesta.
- În situaţia în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secţiilor de votare, personalul de pază va asigura distanţarea de minimum 1 metru între persoane; în această situaţie este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare prin măsuri organizatorice.
- Este recomandabil ca şi în curtea sau în faţa sediului secţiei de votare alegătorii să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura.
- La intrarea în sediul secţiei de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecţie sanitară şi flacon cu dezinfectant.
- Va fi efectuat un triaj observaţional şi alegătorii vor fi termometrizaţi cu ajutorul unui termometru noncontact.
- Dacă nu sunt evidenţiate temperatură de peste 37,3°C şi/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie), alegătorul îşi va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secţiei de votare, păstrând distanţa de minimum 1 metru faţă de celelalte persoane şi evitând atingerea pe cât posibil a suprafeţelor.
- Personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanţarea fizică, vor purta corect masca şi nu se vor abate de la traseul indicat către localul de vot. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecţie, acestuia i se va pune la dispoziţie o mască de protecţie, pe care o va purta pe tot parcursul prezenţei în interiorul sediului secţiei de votare şi în localul de vot.
- După exprimarea votului, alegătorii nu vor staţiona în interiorul localului de vot sau al sediului secţiei de votare şi vor părăsi imediat sediul secţiei de votare urmând traseele indicate.
- În cazul în care un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăţi în respiraţie) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3°C), personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot.
- În cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alţi alegători sau cu alte persoane, şi va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical.