Tradiția populară – 24 Decembrie
Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de moș Ajun.
☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️⛄
Despre moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă. Totodată, se știe despre moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.
☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️
Se mai spune că Maica Domnului, cuprinsă fiind de durerile nașterii a ajuns prima dată la Moș Ajun, acesta însă se considera prea sărac pentru a-i oferi adăpost.
A fost indrumată către adăpostul lui Moș Crăciun unde a și născut pe fiul cel mult așteptat.
☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️
Moș Crăciun era un om rau, în schimb soția lui, Crăciuneasa, femeie miloasă și bună la suflet, le-a oferit adăpost , dar fiindu-i frică de mânia lui Crăciun a ascuns-o în grajdul pentru animale.
Crăciun , aflând cele petrecute s-a mâniat și a tăiat mâinile soției sale. Atunci, Fecioara Maria a facut o minune lipind brațele Crăciunesei la loc. Aceasta întâmplare a dus la transformarea lui Crăciun într-un om blajin și plin de milă.
☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️☃️
ALTELE…..
În ajunul Crăciunului, nu se bea rachiu, considerându-se băutura Diavolului. De asemenea, nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat.
Totodată, se spune că nu e bine să te bați nici măcar în glumă pentru că te umpli de bube în timpul anului. În Ajun nu se aruncă gunoiul.