Tone de portocale și mandarine contaminate cu pesticide au fost distribuite în magazine, în această perioadă
Autoritatea Sanitar Veterinară, ANSVSA, a anunțat că românii trebuie să fie atenți la cumparăturile pentru sărbători, deoarece în magazine au fost distribuite cantități importante de citrice, care conțin pesticide dăunătoare consumului uman. Zeci de tone de portocale și mandarine au fost descoperite de autorități, dar alte zeci sunt deja în supermarketuri.
Directorul general al ANSVSA, Mihai Ponea, a anunțat că în ultimele două zile au fost depistate 20 de tone de lămâi, struguri și mandarine care conțineau pesticide, la controlul efectuat de specialiști. Din păcate, controlul se face în laboratoare, prin sondaj, în punctele de intrare în Uniunea Europeană. Din acest motiv, dacă fructele reușesc să fie distribuite în rețelele de magazine, pesticidele nu mai pot fi detectate de cumpărători.
Mihai Ponea, șeful ANSVSA, a declarat anterior că Turcia este principala sursă de citrice, dar și legume, contaminate cu pesticide. “Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide. Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a declarat Ponea.
O problemă este și reacția comercianților, care încearcă să întârzie colaborarea cu autoritățile, atunci când este depistat un transport contaminat. Motivul principal al acestei reacții lente este încercarea acestora de a vinde cât mai mult din transportul respectiv, înainte ca el să fie confiscat de autorități.
Ponea a mai spus că România va avea propriul laborator performant, în Constanța, unde vor putea fi analizate legumele și fructele pentru depistarea pesticidelor interzise.
Sursa: topiasi.ro