Se pregătește reluarea schemei de finanțare pentru investițiile în companii afectate de COVID-19!
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate a anunțat joi, 26 august 2021, lansarea spre consultare publică a Ghidului Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” și Acțiunii 4.1.2 – „Sprijin pentru capital de lucru”. În cadrul acestui apel se vor acorda fonduri Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a derula două scheme de sprijin:
- Sprijin pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar (15% din cifra de afaceri pe anul 2019) – pentru a putea deconta toate contractele celor 22.000 de beneficiari ai măsurii 2 conform OUG 130/2020;
- Investiții în activități productive (maxim 200.000 euro) – în contextul anulării Măsurii 3 instituită conform OUG 130/2020
Bugetul alocat a fost stabilit la aprox. 600 milioane de euro . Suma a fost împărțită pe cele 2 măsuri de sprijin, după cum urmează:
- Investiții în activități productive – aprox. 358 milioane de euro, din care 300 de milioane de euro se alocă din fonduri externe nerambursabile alocate din facilitatea de finanțare REACT-EU și 58 milioane de euro cofinanțare de la bugetul de stat;
- Sprijin pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar – 239 milioane de euro euro, din care 200 milioane de euro euro fonduri externe nerambursabile alocate din facilitatea de finanțare REACT-EU și 39 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat.
Conform apelului, acțiunea dedicată investițiilor în activități productive vizează investiții în cadrul IMM-urilor în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate, necesare pentru:
- extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea furnizării de servicii;
- realizarea de noi unități ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea de noi unități pentru furnizarea de servicii;.
Investițiile propuse în cadrul acestei acțiuni vor aloca un buget de minim 20% care va contribui la atingerea obiectivelor climatice. Prin această acțiune se va avea în vedere și dezvoltarea de noi piețe care să contribuie la îmbunătățirea energetică și performanța de mediu a activelor achiziționate, dezvoltarea și adopția de soluții tehnologice verzi și susținerea economiei circulare.
Descarcă ghidul.
Perioada de consultare publică se desfășoară până la data de 09 septembrie 2021, ora 17.00. Persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri la adresa de e-mail: secretariat.poc@mfe.gov.ro
Sursa: AM POC