Moș Nicolae, cel cu surprize pentru cei mici
Se spune că în seara dintre 5- 6 decembrie, pentru cei mici se pregătesc cadouri în ghetuțe sau șosete, dacă au fost cuminți. Dacă nu au fost cuminți, se pregătește o nuielușă.
Totul a început cu povestea celor 3 surori, pe care tatăl lor dorea să le „împingă la desfrâu” pentru a aduce câțiva bani în casă. Sf. Nicolae s-a născut într-o familie bogată și cu dragoste în suflet pentru cei nevoiași, marinari, fete nemăritate dar mai ales pentru copii. Considerat și ocrotitorul copiilor. Astfel a pregătit pentru fata cea mare o pungă de galbeni și i-a lăsat în fața ușii. Așa aceasta a reușit să se căsătorească. Acest gest a fost repetat și în următorii doi ani ca să se mărite și fetele mai mici. Astfel au fost salvate de la prostituție.
Tatăl bucuros ca nu și-a mai sacrificat fetele, l-a urmărit pe Sf. Nicolae , în seara când acesta se pregătea să pună galbenii și fetei celei mici. Vazându-l pe tată în pragul ușii, moș Nicolae a aruncat galbenii pe horn, aceștia căzând într-o șosetă agățată la uscat. Chiar dacă a dorit să facă totul în taină, a fost văzut de tată și vestea că Nicolae face cadouri săracilor s-a răspândit foarte repede. Măicuțe, călugari și părinți, au urmat exemplul punând mici cadouri în fața ușii celor nevoiași și în ghetuțele copiilor cuminți sau șosete. De atunci, fiecare când primea câte un cadou , mulțumea lui Sf. Nicolae.
Toate bune și frumoase. Dar care este rolul nuielușei?
Sf. Nicolae avea un obicei de a-i pedepsi pe cei ce făceau fapte rele dându-le cu nuielușă de măr peste mâini. De aici obiceiul de a pune nuielușa de măr într-un vas cu apă și dacă aceasta înflorea , însemna că Sf. Nicolae i-a iertat.
În alte familii se aduceau mai multe crengute de măr și cele care infloreau până de Anul Nou, aduceau prospețime și voie bună în familie.
Rolul nuielușei provine și din faptul că Sf. Nicolae i-a dat o palmă ereticului Arie, care a îndrăznit să vorbească de rău biserica.
Foto: Culinar.ro