Uniunea Salvați România cere Ministrului Educației amânarea examenelor naționale

Uniunea Salvați România (USR) cere Ministrului Educației, Monica Anisie să amâne examenele naționale, respectiv evaluarea națională pentru clasa a VIII-a și examenul de bacalaureat pentru clasa a XII-a pentru luna august sau septembrie.
„Uniunea Salvați România solicită Ministrului Educației Naționale, Monica Anisie, o serie de măsuri urgente având în vedere că școlile sunt închise de pe 10 martie și până la această oră nu s-au luat niște decizii clare și predictibile privind Evaluarea Națională și Bacalaureatul”, anunță USR printr-un comunicat remis public.
USR propune astfel ca cele două examene naționale să se amâne pentru luna august sau septembrie și cea de-a doua sesiune de Bacalaureat din acest an școlar să se anuleze.
De asemena, USR cere o serie de măsuri care să vină în sprijinul elevilor care vor susține examenele naționale.
„Anularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a pentru anul școlar 2019-2020. Ajustarea programei pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat prin eliminarea capitolelor și competențelor care nu au putut fi dobândite până la data de 10 martie 2020, data suspendării temporare a cursurilor. Refacerea subiectelor pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat în contextul modificărilor propuse mai sus. Adaptarea limbajului cursurilor ținute la televiziunea națională la un nivel mediu de înțelegere și un ritm de parcurgere adecvat. Introducerea cu preponderență în programul de pregătire ținut la televiziunea națională a unor cursuri de tip „simulare” și ”rezolvare” a subiectelor pentru examenele naționale (Evaluare națională și Bacalaureat)”, se precizează în același comunicat.
Printre solicitări se numără și prelungirea duratei cursurilor predate prin intermediul programului Teleșcoala și mutarea orei de difuzare a lor între orele 10.00 și 15.00.
Uniunea Salvați România amintește că motivele pentru care cere aceste măsuri Ministerului Educației sunt legate de predarea online deficitară din această perioadă și, mai ales, de existența în România a celor peste 500.000 de elevi care nu au acces la niciun fel de mijloc electronic de comunicare.