Unitățile COVID, aprobate prin ordin de ministru
Astăzi, 31 martie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul de ministru pentru Planul de pregătire a spitalului în contextul epidemiei COVID-19. Astfel, a fost emisă Lista spitalelor de suport pentru pacienții care au fost testați pozitiv. Lista a fost aprobată prin secretarul de stat Horațiu Moldovan.
Lista cuprinde 57 de spitale/ corpuri de clădire/ secții exterioare, 44 de maternități, 60 de spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din capitală și din toate județele țării. În aceste spitale desemnate vor fi tratate cazurile pozitive de COVID-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru patologii.
„Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, boli infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor OMS si CE. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declara Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, conform comunicatului de presă disponibil pe www.ms.ro.
Din zona Moldovei au fost desemnate următoarele unități:
- Spitalul Județean de Urgență Botoșani;
- Spitalul Județean de Urgență Galați;
- Spitalul CFR Galați;
- Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci;
- Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Sf. Ioan” Galați;
- Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Olbu” Iași;
- Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț;
- Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava;
- Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad (Vaslui);
- Spitalul Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca” Onești (Bacău);
- Spitalul Municipal Adjud (Vrancea).
Spitalele desemnate sunt unități sanitare fără importanță de urgență, fiind incluse unitățile municipale sau orășenești, spitale din alte județe preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum spitale din alte rețele decât Ministrul Sănătății.
Unitățile sanitare, atât cele publice, cât și cele private, au obligația de a acorda îngrijiri medicale tuturor pacienților, conform prevederilor din planul de măsuri.
Sursa foto: www.digi24.ro