SRDNBM: Diabetul zaharat, o problemă de sănătate publică, cu costuri semnificative

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) lansează un apel către persoanele cu diabet, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului, îndemnând la controlul afecțiunii și în timpul pandemiei, ”respectând recomandările medicului diabetolog și să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja față de infectarea cu virusul SARS-CoV-2!”.
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale acestui secol. Potrivit IDF Diabetes Atlas, 63 de milioane de adulți, adică 1 din 11, trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul lor va crește, potrivit estimărilor, la 578 milioane până în 2030.
Jumătate dintre adulții cu diabet zaharat (232 de milioane) rămân nediagnosticați, dintre care majoritatea au diabet zaharat de tip 2.
În 2019, diabetul zaharat a provocat 4,2 milioane de decese și a dus la cheltuieli pentru sănătate de 760 miliarde de dolari, adică 10% din totalul cheltuielilor pentru asistență medicală în lume.
”Diabetul zaharat reprezintă o problemă de sănătate publică, cu costuri semnificative, astfel că trebuie să reprezinte o prioritate. Pentru un management optim, cu toții – profesioniști din sănătate, autorități, media, societate civilă și populație – trebuie să înțelegem că este important ca Ziua Mondială a Diabetului să fie zi de zi, nu numai o dată pe an. De la prevenție până la îngrijire și control, fiecare etapă este importantă și trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți. Numai astfel putem reduce povara pe care o reprezintă diabetul zaharat”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
An de an, pe 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Diabetului, care are rol de conștientizare și aducere în prim-plan a problematicii diabetului zaharat, o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane.
Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Diabetului este ”Accesul la îngrijire în diabetul zaharat – Dacă nu acum, când?” și subliniază importanța unor acțiuni coordonate și concertate pentru a evidenția faptul că diabetul zaharat este o problemă de sănătate publică globală, al cărei management nu poate aștepta.
31% dintre decesele provocate de COVID-19, la persoane cu diabet
Potrivit SRDNBM, în România, aproape 31% dintre decesele provocate de COVID-19 au fost în rândul persoanelor cu diabet zaharat.
De altfel, persoanele cu diabet zaharat care se infectează cu virusul SARS-CoV-2 prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19, dar și ca diabetul zaharat să le fie dezechilibrat, arată sursa citată.
Un studiu realizat la 18 luni de la debutul pandemiei a arătat că până la 43% dintre persoanele cu diabet zaharat internate în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 ajung în secțiile ATI.
Cum recunoaștem diabetul zaharat
Diabetul zaharat este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei crește peste valorile normale. Aceasta se întâmplă din cauză că organismul fie nu mai produce insulină, fie insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, în timp ce în situația în care insulina secretată nu este utilizată eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.
Semne care pot indica diabetul zaharat de tip 1
- Sete anormală și senzație de gură uscată
- Scădere bruscă în greutate
- Urinare frecventă
- Lipsă de energie, oboseală
- Foame constantă
- Vedere încețoșată
Semne care pot indica prezența diabetului zaharat de tip 2
- Setea excesivă și senzație de gură uscată
- Urinare frecventă
- Lipsă de energie, oboseală
- Vindecare lentă a rănilor
- Infecții recurente la nivelul pielii
- Vedere încețoșată
- Senzație de înțepături sau amorțeală la nivelul mâinilor și al picioarelor.
Nediagnosticat și netratat corespunzător, diabetul zaharat poate fi asociat cu o serie de complicații cu impact extins la nivelul întregului organism.
Potrivit ultimului studiu național de prevalența diabetului în România, în țara noastră, aproximativ 11,6% din populația adultă (20-79 de ani) are diabet zaharat.
Sursa: rohealthreview.ro