Descoperiri arheologice importante la Iași
Lucrările de cercetare arheologică din zona str. Palat au scos la lumină vestigii importante: urme ale civilizației Cucuteni în centrul Iașului, complexe din perioada medievală și ruine ale unor clădiri simbol din istoria modernă a orașului.
Săpătura este coordonată de o echipă de cercetători ai Institutului de Arheologie Iași, din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, condusă de dr. George Bilavschi.
Lucrările se desfășoară în zona limitrofă Școlii „Gh. Asachi”, pe str. Palat, unde va apărea o nouă stradă care va face legătura dintre Palas Campus și centrul orașului în cadrul proiectului major de investiții privind extinderea Palas în zona Sf. Andrei.
Lucrările de cercetare au început în primăvară și, până acum, au fost făcute următoarele descoperiri:
- fundațiile corpului de clădire de pe latura nordică a complexului Hotel Petersburg (sec. XVIII-XIX), precum și o pivniţă, canalizările din piatră, din tuburi ceramice și din fontă, aferente construcţiei. De la Hotel Petersburg a izbucnit mișcarea revoluționară de la 1848 de la Iași. Pe amplasamentul acestui obiectiv, în veacul al XVIII-lea este consemnată locuința familiei boierești Ghica. Demolarea și refolosirea spațiului respectiv a demarat în anii ’40 ai secolului trecut;
- o porţiune din zidul perimetral care înconjura complexul aferent Hanului Trei Ierarhi, cunoscut și ca Hanul Turcesc. Pe latura estică a parcului, spre intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Anastasie Panu cu strada Palat şi în apropierea Şcolii Primare „Gheorghe Asachi” au fost identificate şi resturi arhitectonice ale pilonilor din piatră ce susţineau arce de descărcare, care provin, cel mai probabil, de la Hanul Trei Ierarhi. Acesta ar fi funcționat încă de la sfârșitul secolului al XVII-lea, fiind demolat la sfârşitul secolului al XIX-lea pentru a fi construită clădirea în care funcţionează în prezent Școala Primară „Gheorghe Asachi”;
- complexe arheologice medievale din secolele XIV-XVII (locuinţe şi anexele lor, cuptoare etc.), suprapuse sau distruse de fundaţiile clădirilor menţionate mai sus, dar și de alte intervenții recente (gropi menajere, gropi de var și de exploatare a lutului pentru construcții ș.a.). Cel mai important complex a conservat, în afară de numeroase fragmente de la recipiente din lut, şi o cantitate impresionantă de monede (groşi şi dublu-groşi de la Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, 13 monede genovezo-tătare şi un ducat veneţian), ceea ce i-a determinat pe arheologi să atribuie această locuinţă unui negustor;
- complexe cucuteniene, care confirmă existența în toată zona centrală a Iașilor a unei așezări foarte întinse din perioada eneolitică. Din aceste complexe a fost colectată o cantitate semnificativă de ceramică pictată specifică orizontului cultural Cucuteni B, precum şi câteva statuete de lut.
Sursa: radiohit.ro
Trecătorii din Iaşi se vor delecta cu trei statui vorbitoare
Pe InfoMoldova.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați.
Contactați-ne: infodinmoldova@gmail.com