Detaliile despre soarta spitalelor ieșene s-au discutat în spatele ușilor închise
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a convocat o întâlnire care a vizat implementarea masterplanului din sănătate în următorii ani odată cu ridicarea Spitalului Regional de Urgență. Secretarul a cerut ca ședința să fie fără public, deși în joc era soarta tuturor spitalelor ieșene.
Secretarul de stat Nelu Tătaru a venit la Iași pentru a discuta cu sindicatele din sănătate despre implementarea masterplanului care vizează sistemul medical odată cu ridicarea Spitalului Regional de Urgență (SRU). La întâlnire au participat pe lângă Nelu Tătaru, și subprefectul Marian Tudoran, dar și Liviu Stafie, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), liderii sindicatului Sanitas Iași și Bogdan Abălași, coordonatorul implementării proiectului SRU la Iași.
Conform masterplanului, noua unitate medicală va fi implementată până în 2027. În masterplan se arată că noul spital va avea 850 paturi pentru spitalizare continuă, 45 paturi spitalizare de zi și 8 paturi pentru cateterism cardiac. În structură se regăsesc 58 paturi pentru îngrijire critică,12 paturi pentru îngrijirea marilor arși și un heliport.
Noul spital va prelua servicii de chirurgie pediatrică de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, serviciile de obstetrică și ginecologie de la Maternitatea „Elena Doamna”, servicii de urologie și nefrologie de la Spitalul „Parhon”, dar și servicii de neurologie și neurochirurgie de la Spitalul „Oblu”. Vor fi și servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie.
În 2027, odată cu operaționalizarea SRU, în Spitalul „Sf. Spiridon”, în urma reorganizării, vor fi prestate alte servicii medicale- cronici, paliație, recuperare, alte servicii necesare. Personalul actual ar urma să fie preluat în noile structuri SRU. Noul Spital regional va afecta și Spitalul de Copii. SRU va prelua serviciile chirurgicale și pediatrice. Spitalul de Copii va rămâne cu secția de primire urgențe. Se va avea în vedere și reconversia unui număr de paturi în paturi de cronici, dezvoltarea serviciilor medicale în ambulatoriul de specialitate și în regim de spitalizare de zi.
*informații de pe site-ul: bzi.ro