Aeroportul Iași și-ar putea schimba statutul din regie autonomă în societate comercială

Share:

Miercuri, 8 iulie, conducerea Aeroportului Iași a oferit noi amănunte despre modernizarea a aerogării ieșene. Cătălin Bulgariu, directorul companiei, susține că pentru a putea prelua credite de la Banca Europeană de Investiții ar fi necesar ca Aeroportul Iași să își schimbe statutul din Regie Autonomă în societate comercială. Avantajul ar fi cu atât mai mare cu cât, în cadrul conducerii unei societăți comerciale, deciziile se iau mai repede decât la o regie autonomă.

„Noi suntem la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectelor europene finalizate în 2015 și de aceea am luat în calcul transformarea Regiei Autonome în societate comercială. Societatea comercială ne-ar permite o mai mare flexibilitate în atragerea surselor de finanțare și în a putea să luăm decizii mult mai repede. Master Planul se apropie de final și ar trebui finanțat cu un credit de la BEI pe 20 de ani. Nu vom mai putea modifica structura de organizare, decât acum, la începutul acestui plan”, a spus şeful aerogării.

În opinia directorului, ar fi necesară o concesionare a activităților aeroportului, în momentul de față, în România, neexistând aeroporturi cu activități concesionate, în timp ce, în Occident, această modalitate a fost urmată de autoritățile locale și regionale.

„Consider că această concesionare ar duce la o dezvoltare rapidă pentru Aeroportul Iași. Suntem singura țară din UE care nu are niciun aeroport concesionat, deci suntem în afara rețelelor internaționale de transport, ori din acest punct de vedere, a ne conecta la  rețeaua internațională de transport, care să aibă și companii aeriene și aeroporturi, este foarte important pentru noi”, a mai spus acesta.

Cătălin Bulgariu a prezentat şi ultimele date de trafic din perioada pandemiei COVID-19: în luna aprilie au trecut prin aerogara ieşeană 4.800 pasageri, iar în mai 6.100 persoane. În iunie au tranzitat prin aeroportul ieşean 8.600 pasageri, în vreme ce prognoza pentru luna în curs arată 30.000 persoane, media fiind de 1.000 pasageri pe zi.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Share:

Lasă un răspuns