Compania de Apă Bacău a început construcția stației de demanganizare și a lansat licitația pentru reabilitarea aducțiunii nemodernizate

7
0
Share:


Compania Regională de Apa a anunțat două evenimente majore pentru alimentarea cu apă a municipiului Bacău: începerea lucrărilor pentru realizarea stației de demanganizare Gherăiești și reabilitarea fronturilor de captare, precum și lansarea procedurii de licitație pentru desemnarea constructorului care va realiza reabilitării aducțiunii de la Stejaru la Bacău.

Lucrările demarate ieri vizează execuția Stației de demanganizare, inclusiv reabilitarea unui număr de 93 de puțuri aparținând gospodăriilor de apă Mărgineni, Hemeiuș și Gherăiești, având ca durata de implementare 12 luni. Valoarea totală a investițiilor este de circa 6,5 milioane de euro fără TVA, urmând a fi realizate de către STRABAG SRL.

Contractul este parte componentă a Aplicației de Finanțare pe care Compania Regională de Apă Bacău o are în lucru pentru accesarea de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Până la dată semnării contractului de finanțare a rambursării fondurilor europene, fondurile sunt asigurate de Consiliul Județean (95%) și Primăria Bacău (5%).

Lucrările sunt complementare ”Rezervei de apă” a municipiului Bacău, având că scop dublarea debitului de apă potabilă furnizat din sursa subterană Gherăiești, debit necesar alimentării cu apă a municipiului Bacău, în caz de avarie pe conducta de aducțiune Valea Uzului – Stația de tratare Barați.

Cel de-al doilea proiect se referă la reabilitarea conductei nemodernizate, conductă construita în prima parte a anilor ’90 și care nu a fost inclusă în proiectul de la mijlocul anilor 2000 pentru că era prea nouă. Aceasta este porțiunea pe care se petrec majoritatea avariilor care lasă orașul câteva zile fără apă.

Valoarea totală a investițiilor este de aproximativ 31 milioane de euro fără TVA, din care circa 23 de milioane reprezintă suma aferentă reabilitării conductei de aducțiune. Durata maximă de timp alocată reabilitării aductiunii este de 24 luni, contractul fiind de asemenea parte în Aplicația de Finanțare POIM.

Cei 21,5 km de conducta de aducțiune ce urmează a fi reabilitați au o durata de funcționare depășită, noul traseu urmând a fi realizat doar pe domeniul public.

În cadrul contractului urmează a se execută un număr de 57 masive de ancoraj la schimbarea de direcție, 125 vane montate în cămine și 37 compensatoare de montaj.

Share:

Lasă un răspuns