„Centenarul Aviaţiunii din Moldova”, sărbătorit de Forțele Aeriene Române la Bacău

93
0
Share:
Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale Facebook

„Centenarul Aviaţiunii din Moldova”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea primei baze aeriene din regiunea Moldovei – Centrul de Instrucție al Aviațiunii – a fost marcat marți, 16 iunie, în Baza 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău. Cu acest prilej, în zilele de 17 și 18 iunie, mai multe aronave vor zbura și vor lansa flori deasupra spitalelor Covid-19 din orașele Botoșani, Focșani, Iași și Suceava, în semn de prețuire a personalului medical. 

Confom unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), drapelul de Luptă al unității a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, ca apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice. De asemenea, a avut loc un ceremonial religios de sfinţire a plăcii comemorative închinată celor care, timp de un secol, au slujit sub egida aripilor româneşti și a fost lansată lucrarea „Istoricul Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu (1920 – 2020)”, a plutonierului adjutant principal Sorin Grumuş.

„La Bacău, locul sfinţeşte omul! Nu puţini sunt cei care au venit şi nu au mai plecat pentru că s-au regăsit în tot ceea ce înseamnă Baza 95 Aeriană. Acesta este mesajul pe care ni-l transmit cei ce azi fac parte din această unitate”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Reprezentanții MApN au anunțat, totodată că,  în zilele de 17 și 18 iunie, aeronave de tip IAR-99 ŞOIM şi IAR-330 SOCAT din dotarea Bazei 95 Aeriană vor survola localități din regiunea Moldovei, iar deasupra spitalelor COVID-19 din Botoșani, Focșani, Iași și Suceava vor fi lansate flori pentru exprimarea recunoştinţei faţă de eroii în halate albe care s-au aflat în linia întâi în lupta contra virusului SARS-CoV-2.

Baza 95 Aeriană are în dotare avioane IAR 99 Șoim și elicoptere IAR 330 PUMA și are ca principală misiune apărarea spaţiului aerian naţional în zona de responsabilitate.

De-a lungul timpului, Baza 95 Aeriană a participat la numeroase exerciţii şi misiuni naţionale şi internaţionale şi este reprezentată  de militari în teatrele de operaţii din Afganistan, Mali, Bosnia şi Herţegovina şi Republica Democrată Congo. Aceștia le-au urat colegilor din țară „La mulți ani cu cer senin!”

 

Share:

Lasă un răspuns