Județul Vaslui se confruntă cu o secetă puternică

70
0
Share:
Foto: Radio România Actualități

Reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) au transmis, astăzi, că judeţul Vaslui se confruntă cu o secetă pedologică extremă şi situaţia se va agrava dacă în perioada următoare nu vor fi înregistrate precipitaţii.

„Până acum trei-patru săptămâni, starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă a fost destul de bună ca urmare a faptului că, spre deosebire de toamna precedentă, în luna septembrie s-au înregistrat aproape pe tot teritoriul judeţului cantităţi suficiente de precipitaţii cuprinse, în general, între 60 şi 90 litri pe metrul pătrat, asigurându-se astfel condiţii optime atât pentru executarea lucrării de arat, cât şi pentru cea de pregătire a terenului în vederea însămânţării culturilor. În egală măsură, umiditatea a asigurat o răsărire uniformă a culturilor de cereale păioase, precum şi a vegetaţiei corespunzătoare până la intrarea în repausul vegetativ. Dacă în perioada imediat următoare nu se vor înregistra precipitaţii însemnate cantitativ, situaţia se va agrava destul de mult în cazul culturilor de toamnă, dar, în acelaşi timp, vor suferi şi culturile de primăvară, întrucât stratul superficial al solului pe adâncimea de semănat se va usca definitiv şi nu vor fi condiţii pentru germinarea seminţelor şi răsărirea culturilor, cu efecte negative asupra recoltelor din acest an”, a declarat Gigel Crudu pentru Agerpres.

Potrivit Agerpres, la nivelul județului, producătorii care utilizează terenuri în amenajările de irigaţii vor primi apă pe măsura solicitărilor Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii. În acest sens, la nivelul Filialei Teritoriale de Îmbunătăţiri Funciare Vaslui, pentru campania de irigaţii 2020 s-au încheiat contracte multianuale sau sezoniere pentru asigurarea necesarului optim al apei de irigaţii pentru o suprafaţă totală de 14.465 hectare, din care 13.875 hectare în amenajarea de irigaţii Albiţa-Fălciu şi 595 hectare în amenajarea de irigaţii Mînjeşti.

Producătorii agricoli afectați de secetă pot, în perioada următoare, depune înştiinţări privind pagubele suferite, în vederea primirii de despăgubiri.

 

Share:

Lasă un răspuns