Dronă cu termoviziune şi echipament RECCO – în dotarea Serviciului Public Salvamont din cadrul CJ Suceava
Serviciul Public Judeţean Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Suceava a fost dotat cu o dronă cu o cameră duală cu termoviziune, pentru intervenţie în cazurile persoanelor rătăcite sau dispărute în zona montană, a informat, duminică, vicepreşedintele CJ Suceava, Niculai Barbă.
El a spus că a fost finalizată procedura de achiziţionare şi, la sfârşitul acestei săptămâni, în zona Punctului Salvamont din masivul Rarău a avut loc prezentarea dronei şi a echipamentului RECCO de detecţie şi localizare a persoanelor surprinse de avalanşă, precum şi a kitului de căutare/salvare a persoanelor surprinse de avalanşă, aflate în dotarea Salvamont Suceava.
Barbă a arătat că intervenţiile de căutare şi salvare a persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană „sunt de regulă foarte complexe, implică un număr sporit de forţe şi, uneori, o perioadă mai lungă de timp de căutare”, iar această durată poate fi cu mult redusă prin utilizarea dronei cu termoviziune.
De asemenea, prin proiectul RECCO România, Salvamont a achiziţionat un echipament RECCO de ultima generaţie pentru detecţia şi localizarea persoanelor surprinse de avalanşă sau pierdute pe munte, indiferent de sezon şi care poate oferi o şansă de supravieţuire practicanţilor sporturilor montane surprinşi de avalanşă.
Echipamentul are aplicabilitate şi în activităţile turistic-sportive montane desfăşurate în afara sezonului de iarnă.
„Creşterea numărului de accidente montane este un efect direct al creşterii semnificative a diversităţii activităţilor turistice montane şi a numărului de turişti pe munte înregistraţi în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, când distribuţia pe munte a turiştilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare. Sporturi ca alpinismul de iarnă, schiul offpiste, drumeţiile cu snowmobilele au devenit foarte populare”, a spus Barbă.
Potrivit vicepreşedintelui CJ Suceava, sistemul RECCO funcţionează pe principiul emiterii unui semnal de către un dispozitiv manipulat de salvamontist şi recepţionarea, cu acelaşi aparat, a semnalului reflectat de un deflector RECCO aflat asupra victimei.
„Dacă până acum aceste plăcuţe deflectoare erau incluse în haine sau în bocancii de schi încă din procesul de fabricaţie, acum producătorul RECCO a creat trei accesorii, stiker pentru cască, breloc pentru cheiţa de fermoar şi curea de pantaloni, care conţin această plăcuţă deflectoare şi care pot fi achiziţionate din lanţul de magazine cu profil sportiv. Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, cresc şansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei. În urma implementării acestei prime etape a proiectului, Serviciul Public Judeţean Salvamont Suceava va beneficia în cadrul activităţii specifice desfăşurate şi de acest sistem modern de căutare-salvare”, a spus Barbă.
Kitul de avalanşă are în componenţă, printre altele, un transmiţător, o sondă aluminiu de căutare în avalanşă şi o lopată mică din aluminiu. Acest kit va fi în dotarea fiecărui salvator montan atunci când pleacă iarna în acţiuni de prevenţie sau salvare în zone cu risc de avalanşă.
Barbă a precizat că drona dotată cu cameră cu termoviziune şi kiturile de avalanşă au fost achiziţionate din fondurile asigurate de CJ Suceava, iar echipamentul RECCO, prin proiectul naţional.
Potrivit lui Barbă, anul 2021 a fost cel mai bun pentru Serviciul Salvamont din punctul de vedere al dotărilor cu echipamente de intervenţie şi personal.
„Anul 2021 a fost cel mai bun an pentru Serviciul Public Judeţean Salvamont Suceava, atât din punctul de vedere al activităţii desfăşurate, cât şi al creşterii numărului de personal şi al dotărilor pe care le au la dispoziţie salvatorii montani. După discuţiile avute sâmbătă cu echipa Salvamont, voi propune o întâlnire cu reprezentaţii Prefecturii şi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi clarificate o serie de aspecte specifice activităţilor din sezonului rece, dar şi probleme generale privind activitatea salvatorilor montani”, a spus Barbă.
Sursa: AGERPRES
Accident pe DN2. Un bărbat rănit grav, după ce a intrat cu maşina într-un TIR