Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare
Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie.
Conform paginii de Facebook Ministerul Mediului – România, marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă, la nivel global, asupra modului în care sunt produse şi consumate alimentele.
Data de 29 septembrie a fost desemnată drept Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, în 2019, în cadrul celei de-a 74-a Adunări Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), astfel fiind recunoscut rolul fundamental pe care îl are producţia durabilă de alimente, scrie www.un.org, potrivit Agerpres.
Provocările pentru o producție și un consum responsabil de alimente sunt enorme, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus, când au existat întreruperi în aprovizionarea din supermarketuri din cauza carantinei.
Iată ce putem face noi, familia noastră ?, în încercarea de a avea un consum responsabil de alimente și a reduce, pe cât posibil, risipa alimentară:
✅ Să cumpărăm alimente mai puține, pe principiul mai puțin și mai des;
✅ Alimentele perisabile să le păstrăm la vedere, pentru a putea fi consumate imediat;
✅ Fructele perisabile pot fi congelate și folosite ulterior în prăjituri/deserturi cu fructe;
✅ Să donăm celor care au nevoie dacă avem surplus de alimente;
✅ Chiar dacă ni se pare că ne-am plictisit de friptura rămasă de aseară, ideal ar fi să o consumăm și apoi să gătim un alt fel de mâncare;
✅Prioritizarea consumului alimentelor în funcție de termenul de valabilitate.