Urzica! Ce știm despre acestă plantă?

Urzica este o plantă erbacee care creşte în zone cultivate sau necultivate în grădini, izlazuri, pe lângă şanţuri, pe lângă drum, în marginea apelor, în păduri sau pe locuri grase unde au fost stâne de oi.
Frunzele emană substanţe (acid formic) care în contact cu pielea produc urticarie (inflamaţie specifică, însoţită de usturime şi prurit intens), de unde şi denumirea latinească a plantei.
De la urzicã se folosesc frunzele recoltate cu mâna protejatã cu mãnuşi. Este foarte important ca ele sã fie culese de la plantele foarte tinere.
Urzica este considerată planta zeului Marte, după cum e și denumirea „Buruiana Zeului Marț„. Este prima plantă oferită de natură omului, spre a fi culeasă și utilizată pentru o multitudine de beneficii.
Urzica și proprietățile sale!
?Diuretic
?Oprește hemoragia
?Antiseptic
?Emolient
?Depurativ
?Combate reumatismul și anemia
?Vindecă ulcerul și diverse răni
?Stimulează creșterea părului
?Benefică în combaterea bolilor de rinichi
?Reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge.
Urzica este folosită în scop medicinal, culinar și cosmetic!
Tinerii, pentru a fi iuţi şi sănătoşi de-a lungul anului, se sorcoveau/urzicau cu frunze de urzică în zilele de Sângiorz, Paşte, Arminden.
Local, prin Bucovina, când o persoană mânca prima mâncare de urzici primăvara pronunţa formula magică: “Atunci să mă doară pântecele, când o face femeia mânz şi iapa copil!”
Sursa: www.culturaneamt.ro