Controlul vehiculelor ❗
În conformitate cu prevederile Legii nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, oprirea și controlul unui vehicul se execută de către polițistul rutier în următoarele cazuri:
?Daca se constată încălcări ale normelor rutiere;
?Când există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
?Dacă este o persoană căutată de poliție.
?Dacă deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
?Cu scopul verificării deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
?In condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulației.
✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️
Vehiculul se examinează prin vizualizarea compartimentelor care, prin construcţie, sunt destinate transportului pasagerilor şi mărfurilor.
La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a deschide şi prezenta conţinutul compartimentelor.
La efectuarea controlului pot fi folosite animale de serviciu şi/sau mijloace adecvate pentru detectarea obiectelor sau substanţelor.
În situaţia în care persoana nu dă curs solicitărilor referitoare la efectuarea controlului vehiculului, poliţistul poate proceda personal la efectuarea activităţilor solicitate, inclusiv prin folosirea forţei.
Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile acestuia.
Oprirea forţată se execută în cazurile în care conducătorul unui vehicul, aflat în mers, nu opreşte la semnalul regulamentar al poliţistului rutier ori atunci când conducătorul unui vehicul staţionat intenţionează să-l pună în mişcare fără acordul prealabil al poliţistului rutier.
În realizarea atribuțiilor care îi revin, polițistul are dreptul să oprească forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, în condițiile legii. Astfel, poliţistul rutier este îndreptăţit să utilizeze mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole.
Folosirea armamentului din dotare se va face numai în cazurile şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Atunci când observă persoane care încalcă dispoziţiile legale ori sunt suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii, poliţistul are dreptul şi obligaţia să legitimeze şi să stabilească identitatea acestor persoane. Dacă identitatea persoanelor nu a putut fi stabilită, precum şi dacă aceste persoane sau altele, prin acţiunile lor, periclitează viaţa altor persoane, ordinea publică sau alte valori sociale, poliţistul are dreptul să conducă aceste persoane la sediul poliţiei.
În cazurile în care aceștia nu respectă dispoziţiile date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa.
Pentru oprirea forţată, poliţia rutieră poate utiliza dispozitive speciale.
Aceste reglementări intră în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie 2020.
SURSA : IPJ NEAMȚ