Recomandări pe timp de ger și viscol
Iarna își intră în drepturi ?️?️?️❄️
Pe timp de ger se recomandă,
Să ascultăm la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţe.
Să mâncăm regulat şi să consumăm lichide, dar evităm excesul de cofeină şi alcool.
De preferat ar fi să nu ne extenuăm curățând zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
Atenție la semnele de îngheţ.
Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului.
Dacă observăm astfel de simptome, solicităm imediat ajutor medical.
Atenție la semnele de hipotermie.
Acestea includ:
– frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă
Dacă observăm astfel de simptome, ducem victima într-un spaţiu călduros, îi îndepărtăm hainele umede, îi încălzim mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, îi administrăm băuturi calde non-alcoolice. Solicităm ajutor medical cât mai urgent posibil.
❗❗❗Recomandare! Să economisim combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închidem temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.
Autoturismul folosit numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conducem, să nu ignorăm avertizările și să luăm următoarele măsuri:
⭕Circulăm doar ziua, niciodată singur, şi anunțăm cunoştinţele despre programul nostru.
⭕Folosim drumuri principale; evităm drumurile secundare considerate scurtături.
Pe timp de viscol!
Dacă un viscol ne surprinde în maşină, luăm următoarele măsuri:
⭕Tragem pe dreapta
⭕Pornim luminile de avarie şi agațăm o cârpă pe antena radio ori la geam.
⭕Rămânem în autoturism până ce forţele de salvare vin în ajutor.
⭕Nu ieşim dacă nu vedem în apropiere o clădire în care am putea să ne adăpostim.
❗❗❗Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
Sursa: www.fiipregatit.ro