O asociaţie de protecţie a urşilor reacţionează la accidentul din Harghita
Nimeni nu a intervenit în cazul ursului care a agonizat 18 ore pe un drum din Harghita de teama unui dosar penal, spune Cristina Lapis, de la Sanctuarul Urşilor din Zărneşti. Aceasta acuză că ministrul a semnat „ca primarul” ordinul prin care animalul a fost ucis.
Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, care are Sanctuarul Liberty unde sunt îngrijiţi urşi, a declarat, pentru Mediafax, că nu este singular cazul ursului din Harghita.
„Aici nu s-a făcut ce nu s-a făcut şi pentru ceilalţi urşi care au agonizat 3, 4, 10 ore. Acesta mai mult de 15 ore a agonizat acolo în mijlocul drumului. Nu s-a dat primul ajutor unui animal aflat în suferinţă. În cazul acesta, singura lege care trebuie să prevaleze este legea de protecţie a animalelor, în care se scrie că un animal care suferă trebuie ajutat, trebuie eutanasiat, trebuie ajutat să moară şi un medic veterinar, în funcţie de raportul pe care îl face, concluzia, diagnosticul pe care îl dă, trebuie să îl eutanieze, dacă nu se mai poate face nimic”, spune Cristina Lapis.
Faptul că nimeni nu a intervenit este explicat de Lapis prin faptul că toţi cei care ar trebui să facă acest lucru nu o fac pentru că le e teamă de dosare penale.
„Problema este că intervine această spaimă generală că dacă te atingi de un animal sălbatic, cum este ursul sau lupul sau animal protejat prin legea internaţională, ţi se face dosar penal. În cazul unui accident, nu trebuie aşteptat ordinul de ministru, ministru care poate fi la Bruxelles, poate fi acasă, ca ieri seară (sâmbătă seara – n.r.), când s-a întâmplat accidentul, poate fi la birou şi oricum ministrul nu este medic veterinar să poată să ştie la 200 de km distanţă, dacă ursul ăla poate fi salvat sau dacă trebuie eutanasiat, nici într-un caz împuşcat, cum s-a procedat”, spune Lapis. Cristina Lapis trage un semnal de alarmă: ursul ar fi fost folosit „ca trofeu”.
„Din punct de vedere legal, un urs rănit trebuie eutanasiat şi cadavrul lui trebuie ars, nu trebuie folosit ca trofeu. Acest urs era deja evaluat la 1.000 de euro, deja se uitau la el, dacă poate fi un trofeu”, spune ea.
Femeia susţine că asociaţia pe care o reprezintă nu a intervenit pentru că nu a fost solicitaţi.
„Noi am primit foarte multe mesaje, că de ce nu intervenim. Noi nu putem interveni dacă nu suntem chemaţi oficial. Noi am aflat de acest accident de la media. Şi am început să sunăm în stânga, în dreapta, la Ministerul Mediului, la Garda de Mediu. Nici ei nu ştiu, cei de la Garda de Mediu, nu ştiu exact ce a avut ursul ăsta. S-a spus că ar fi avut picioarele rupte, dar pentru ca să se vadă dacă are picioarele rupte trebuia ca un medic să se apropie de el, deci, trebuia anesteziat. Ori nu s-a găsit niciun medic care să îl anestezieze. Nu a avut nimeni curajul, niciun medic nu a avut curajul să se apropie ca să nu i se facă dosar penal”, acuză preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”.
Potrivit acesteia, a intervenit doctorul Liviu Albu, care este vicepreşedintele Colegiului Veterinar şi a trimis un medic acolo unde ursul a agonizat, pentru a anesteza animalul.
„Până la urmă se pare că l-a anesteziat, dar anestezia trece, nu ţine foarte mult şi neavând ordinul de ministru, ursul s-a ridicat în fund. Ori, un urs care are picioarele rupte nu poate să se ridice pe picioare, dacă avea picioarele rupte, cum s-a spus”, afirmă Cristina Lapis.
Acesta acuză că ministrul Mediului, Costel Alexe a semnat „ca primatul”, pentru că nu exista un raport medical în cazul animalului.
„Nu există un raport medical. I s-a spus ministrului să semneze, ca primarul, ca ministrul, fără să existe un raport medical concret, dacă nu ursul poate putea fi salvat. Eu nu vreau să acuz pe nimeni. Ministrul ce să facă, la aşa o mare presiune, a dat ordin să fie împuşcat. Dar acesta nu este un urs care trebuie vânat. Se aşteaptă un ordin de la ministru când un urs intră într-o grădină, produce un accident şi atunci ursul trebuie vânat. Şi nici atunci, fără poze, fără un raport concret nu se poate cere ordin de la ministru de omorâre a unui urs care este animal protejat. Dar în cazul unui accident, când ursul e în mijlocul drumului căzut, blochează drumul, se aşteaptă ordin de ministru care e acasă… De unde să sţie ministrul în ce situaţie e ursul ăsta, ca să poată să dea ordin”, se întreabă Cristina Lapis.
Femeia spune că trebuie să modificat ordinul de ministru în cazuri precum cel care s-a petrecut în Harghita, pentru a nu mai exista „spaimă de dosar penal” şi în caz de accidente, să poată fi luată o hotărâre imediată.
Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împuşcat de vânători. Potrivit autorităţilor, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.
Din cauza intervenţiei defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, spune că sistemul centralizat impus nu serveşte la rezolvarea urgentă a unor cazuri cum a fost cel al ursului lovit de maşină în localitatea Praid şi lăsat să agonizeze pe drum. El susţine că autorităţile trebuie să aibă dreptul să ia decizia la nivel local.
Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care cere o „descentralizare urgentă” a măsurilor care trebuie luate în cazuri cum a fost cel de la Praid, astfel încât deciziile să poată fi luate la nivel local.
„Cazul de la Praid arată foarte clar că sistemul centralizat impus nu serveşte deloc rezolvarea urgentă şi decentă a unor asemenea situaţii. Un urs rănit este periculos, iar în caz de pericol nu este normal să aşteptăm avizul din Bucureşti, trebuie să avem dreptul să luăm decizia şi să intervenim la nivel local. Ne asumăm responsabilitatea necesară descentralizării în asemenea situaţii. Dar aici nu vorbim doar de pericolul reprezentat de ursul rănit, ci putem spune că ursul lovit practic a fost torturat o jumătate de zi, ceea ce iarăşi nu este normal, deci solicităm autorităţilor centrale o descentralizare urgentă”, a scris Borboly Csaba pe Facebook.
Ursul care a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împuşcat de vânători. Potrivit autorităţilor, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.
Din cauza intervenţiei defectuase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.
Reprezentanţii IPJ Harghita au declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că dosarul penal este pentru faptă, deocamdată nu sunt cercetate persoane. În acest caz se fac cercetări pentru a se stabili cum s-a produs incidentul.
„Am deschis un dosar penal pentru că suntem interesaţi să clarificăm situaţia, să vedem dacă cineva are vreo implicare infracţională”, au declarat reprezentanţii IPJ Harghita.
Ursul, care a fost lovit de o maşină sâmbătă, în jurul orei 18.00 şi a fost lăsat să agonizeze aproape o zi pe drum, în Harghita, a fost împuşcat de vânători.
Potrivit autorităţilor, animalul a fost ridicat de pe carosabil duminică, după 18 ore de la producerea accidentului.
Din cauza intervenţiei defectuoase, ministrul de Interne Marcel Vela a decis să demareze procedura de demitere a prefectului din Harghita.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spune, într-un comunicat de presă transmis în urma reacţiilor şi articolelor apărute în spaţiul public, în legătură cu cazul ursului lovit de o maşină între localităţile Praid şi Sovata şi lăsat să agonizeze pe drum 18 ore, că această situaţie nu poate fi tratată ca un caz individual.
„În judeţul Harghita, precum şi în judeţele Covasna, Mureş şi în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să întâlnească cu un urs – sau chiar cu mai mulţi urşi – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, şi să aibă loc un accident. Viaţa cetăţenilor este în pericol în fiecare zi. Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Interne pentru o această situaţie este cautarea vinovatului într-un caz individual, deşi problema asta complexă se află de mulţi ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani am alertat de nenumerate ori Ministerul Mediului şi am solicitat o intervenţie rapidă şi eficientă, dar alertele şi solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului. Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat Ministrul Mediului şi ne aflăm în aceeaşi situţie ca şi în anii precedenţi: Ministrul dă vina pe localnicii şi nu ia în considerare de problema reală din regiunea noastră”, spune preşedintele CJ Harghita.
În comunicatul de presă citat, acesta îi mai transmite ministrului Mediului, Costel Aexe, că demiterea din funcţie a prefectului judeţului Harghita nu rezolvă situaţia, iar faptul că Guvernul a decis demiterea acestuia „este praf în ochii presei”.
Potrivit lui Borboly Csaba, autorităţile din Harghita au nevoie de măsuri concrete din partea Ministerului şi îl invită pe ministru să participe la „Workshopul regional al Platformei Europene privind coexistenţa omului şi a carnivorelor mari”, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc, unde se va discuta despre soluţionarea conflictului între speciile de carnivore mari şi om.
Preşedintele CJ Harghita mai arată în comunicatul de presă că fostul ministru al Mediului a refuzat să participe la acest eveniment şi cere ministrului Alexe să nu contine „atitudinea de dezinteresare şi nepăsare a predecesorilor”.
Sursa articol: Gandul.info