Peste 700 de mandate de aducere, executate de jandarmii nemțeni
Jandarmii nemțeni au executat de la începutul anului până în prezent un număr de 718 mandate de aducere a unor persoane în faţa instanţelor de judecată în 17 localități. 301 persoane au fost prezentate în fața instanțelor iar 417 persoane nu s-au prezentat întrucât au fost invocate diferite situaţii justificative (motive de boală, nu au fost găsite la adresa indicată).
Cele mai multe mandate executate într-o singură zi au fost în umăr de 23 iar cele mai îndepărtate localități în care jandarmii nemțeni au executat mandate de aducere au fost Timișoara, Tulcea, Constanța, București, etc.
Efectivele de jandarmi din structurile de ordine publică angrenate în aceste misiuni, desfăşoară activităţi de identificare a persoanelor menţionate în mandatele de aducere, a domiciliilor acestora, de transmitere a mandatului pesoanei pentru care a fost emis şi ulterior însoțirea acestor persoane la sediul organelor judiciare.
Nu au fost înregistrate cazuri de neexecutare a mandatelor de aducere înaintate către Jandarmeria Neamț.
Informații suplimentare:
În conformitate cu prevederile art.19 alin 3 din Legea nr. 550 /2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, „Jandarmeria Română răspunde solicitării magistratului de a participa, împreună cu acesta la efectuarea unor acte procedurale.”
Mandatul de aducere reprezintă un act prodcedural reglementat prin Titlul VI, Capitolul 1, Art.265,266 din Codul de Procedură Penală.
Conform prevederilor Codului de Procedură Penală (Legea nr.135/2010) “O persoană poate fi adusă în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea sau prezența ei este necesară…Mandatul de aducere se execută prin organele de cercetare penală ale poliției judiciare și organele de ordine publică. Persoana căreia i se încredințează executarea mandatului transmite mandatul persoanei pentru care acesta a fost emis și îi solicită să o însoțească. În cazul în care persoana indicată în mandat refuză să însoțească persoana care execută mandatul sau încearcă să fugă, aceasta va fi adusă prin constrângere“.
Persoanele care se sustrag de la executarea mandatelor de aducere, sunt sancţionate de către instanţele de judecată.
Persoanele care sunt prezentate în faţa organelor de urmărire penală în baza unui mandat de aducere pot avea calitatea de martor, suspect sau inculpat.