Decesele unor pacienți din Suceava, legate de activitățile ilegale ale funcționarilor publici

267
0
Share:
Sursă foto: Evz.ro

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava continuă să cerceteze într-o anchetă demarată la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Acolo, s-a constatat că decesele unor pacienți confrimați cu coronavirus are legătură cu activitățile ilegale ale unor funcționari publici din sistemul medical.

Potrivit comunicatului emis marți de către Parchetul General, la data de 25.03.2020, dosarul a fost declinat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, întrucât s-a constatat că în cazul infracţiunilor săvârşite cu intenţie depăşită care au avut ca urmare moartea unei persoane, inclusiv în cazul celor prevăzute de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal, competenţa de soluţionare revine procurorilor din cadrul acestui parchet.

În prezent cauza este instrumentată de o echipă de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţişti din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Ulterior înregistrării cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele sesizate au fost încadrate într-o formă agravată a infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art.352 alin.1, 2 şi 5 Cod penal.

Parchetul General precizează că, ancheta de la spitalul Suceava a fost extinsă întrucât s-a constatat o legătură între decesele persoanelor infectate cu Covid-19, înregistrate înainte de 23 martie și după aceea și „activitatea ilicită desfăşurată de funcţionarii publici din sistemul medical (personal din cadrul spitalului, precum şi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava)”.  Se pare că aceste persoane nu ar fi respectat măsurile dispuse de autorităţi în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei noului coronavirus, în perioada ianuarie-martie.

„În concret, sunt avute în vedere împrejurările în care s-a realizat testarea pentru infecţia cu COVID-19, respectiv au fost testate unele persoane, cu încălcarea reglementărilor legale, în condiţiile existenţei unui număr limitat de teste, iar probele recoltate unor angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu au fost înaintate către laboratoare specializate, în vederea analizării, ceea ce a determinat prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale, zădărnicind în acest fel activitățile de prevenire și combatere a infecției virale cu noul coronavirus”, se arată în comunicatul publicat de Parchetul General.

Prin urmare, s-a constatat că, funcționarii publici din cadrul instituțiilor publice din județul Suceava, cu atribuții în sistemul sanitar, au încălcat reglementările legale privind izolarea, carantinarea şi internarea în unităţi medicale a persoanelor suspecte sau confirmate cu infecţia Covid-19. Astfel, persoanele confirmate pozitiv nu au fost internate, de fapt, în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, unde ar fi fost legal.

Parchetul General menționează că, în gestionarea anchetei se are în vedere clarificarea situaţiei de fapt sub toate aspectele, însă, având în vedere situaţia critică în care se află municipiul Suceava, instituția subliniază că este prioritar ca toate cadrele medicale să-şi îndeplinească cu maximă diligenţă obligaţiile de serviciu, fără a fi supuse unor presiuni suplimentare în acest moment.

Ancheta se află în derulare.

 

Share:

Lasă un răspuns