Ghid practic pentru situații disperate
Ghid practic pentru acestă perioadă relatat în exemple de Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, psiholog, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Dacă în acestă perioadă ne lăsăm conduși de gânduri negative și ne raportăm irațional la situațiile din jur, prin:
❌gândire rigidă („Nu trebuia să se întâmple”/”Nu pot concepe asta”),
❌catastrofare („Este groaznic că s-a întâmplat”),
❌intoleranță la frustrare („Nu pot suporta”)
❌evaluări globale („Lumea/ceilalți sunt periculoși”; „Eu sunt slab”),
vom dezvolta răspunsuri psihologice nesănătoase (ex. stări de panică/anxietate, depresie, furie/agresivitate, vinovăție clinică).
Prin astfel de gânduri, ne afectăm viața de zi cu zi, dar și a celor dragi din jurul nostru, în special familia. În aceste momente, trebuie să fim de încredere, să oferim suport și să căutăm soluții pentru impedimentele apărute în urma noilor prevederi legale.
Mai sunt acele persoane care au o gândire „irațional pozitivă” prin faptul că acestea, practic își creează o lume ireală, cu iluzii pozitive, detașare de situația din jur. Au un caracter calm, relaxat, poate chiar cu emoții pozitive, dar aceste răspunsuri psihologice nu sunt sănătoase când trebuie să ne confruntăm cu un pericol real.
Cea mai adecvată atitudine și gândire pentru momentul actual, este gândirea rațională, prin:
✅flexibilitate cognitivă („Îmi doresc să nu se întâmple și fac tot ce depinde de mine în acest sens, dar accept faptul că unele lucruri nu sunt sub controlul meu”)
✅noncatastrofare (nuanțarea negativului – „Este foarte rău, dar nu catastrofic, nu cel mai mare rău care se poate întâmpla”),
✅toleranță la frustrare („Nu-mi place, dar pot tolera și încerca să ies din situație”)
✅evaluare nuanțată („Lumea/ceilalți au manifestări periculoase, dar asta nu înseamnă că sunt mereu periculoși”; „Eu am comportamente slabe uneori, dar asta nu mă face un om slab în general”).
Această atitudine ne ajută să depășim momentele grele din viața noastră. Gândirea rațională generează emoții negative, dar sănătoase (ne îngrijorăm, dar nu ne panicăm).
Vom reuși să ne mobilizăm în confruntarea situației și vom permite apariția emoțiilor pozitive generate de întâmplările din jur. De exemplu, timpul petrecut cu familia sau cu bătrânica noastră mamă, care încearcă din răsputeri, să ne readucă aminte de prostioarele noastre făcute în copilărie. Și multe alte situații…
Important este să avem «gândire pozitivă, organism sănătos».
Sursa:www.edupedu.ro
Video: Emisiune TVRCluj