ATENȚIE LA FAKE NEWS!
În urma unor verificări ale site-urilor de știri, Ministerul Sănătății a descoperit un site de știri, care prezenta articole în mod trunchiat și incorect pentru a informa în mod eronat populația.
Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Vă vom prezenta mai jos informațiile oficiale priviind cele 2 știri false .
Articolul 1
- https://www.stiripesurse.ro/neintelegeri-intre-romania-si-china-mana-de-ajutor-oferita-de-chinezi-tratata-cu-indiferenta-de-romani-surse_1442395.html
Urmare a informațiilor false apărute în spațiul public, conform cărora România a refuzat ajutorul Republicii Populare Chineze pentru limitarea răspândirii COVID 19, Ministerul Sănătății precizează urmatoarele:
Dezmințim categoric informațiile apărute în articolul: https://www.stiripesurse.ro/neintelegeri-intre-romania-si-china-mana-de-ajutor-oferita-de-chinezi-tratata-cu-indiferenta-de-romani-surse_1442395.html
Toate informațiile transmise „pe surse” sunt false, prezentate în mod trunchiat și incorect.
În data de 13 martie 2020, la învitatia Ambasadei Republicii Populare Chineze din România, reprezentanții mai multor instituții din România au participat la o videoconferință alături de reprezentanții altor state din Europa, în care partea chineză a prezentat experiența în prevenirea și controlul
pandemiei cu noul coronavirus.
Invitația nu a fost adresată miniștrilor Sănătății, ci reprezentanților ministerelor sănătății. Din partea României au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai INBI Matei Balș și reprezentantul DSU.
În cadrul videoconferinței au fost prezentate mai multe aspecte tehnice privind experiența părții chineze în prevenția și tratarea pacienților infectati. Mai exact au fost prezentate protocoale de investigatie epidemiologică, recomandări de dezinfecție, ghiduri pentru aeroporturi și companii aeriene, managementul contactilor apropiați, protocoale de protecție a grupurilor specifice, protocoale de diagnostic de laborator, ghiduri de tratament, rolul și intervenția diferitelor autorități, atât cele de sănătate, cât și cele locale.
La sfârșitul videoconferinței, a existat o sesiune de întrebări și răspunsuri. Având în vedere că a fost agreată o singură intervenție pentru fiecare țară, la nivelul României s-a decis ca intervenția să fie făcută de către reprezentanții INBI Matei Balș, direct implicați în tratarea cazurilor cu COVID 19.
România apreciază deschiderea părții chineze pentru sprijinirea măsurilor implementate în țara noastră si consideră că modul de abordare al autoritatilor din China reprezintă „standardul de aur” în managementul pandemiei cu noul coronavirus.
Între cele două țări există o colaborare permanentă.
Mai mult, în data de 6 martie secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a avut întâlniri cu reprezentanții Ambasadei Republicii Populare Chineze la sediul Ministerului Sănătății în cadrul cărora a discutat mai multe aspecte privind gestionarea resurselor pentru limitarea răspândirii COVID 19.
- https://www.stiripesurse.ro/surse-spitalele-elias-si-universitar-pregatesc-somaj-tehnic-pentru-o-parte-din-angajati_1442530.html
Dezmințim categoric informațiile apărute în articolul https://www.stiripesurse.ro/surse-spitalele-elias-si-universitar-pregatesc-somaj-tehnic-pentru-o-parte-din-angajati_1442530.html , ca urmare a precizărilor făcute de reprezentații celor două spitale.
Managerul Spitalului de Urgență București, Adriana Elena Nica, a transmis că informațiile prezentate în articol sunt false și nu a primit vreo solicitare din partea publicației în cauză sau a autorului acestui material să confirme sau să infirme informațiile prezentate.
Domnia sa a precizat că în cursul zilei de joi, 19 martie a.c., a avut loc o ședință cu șefii de secție și asistentele șefe în care s-a discutat organizarea activității pe echipe distincte de lucru, pentru a proteja personalul medical, „nicidecum «pentru a trimite o parte din personal în șomaj tehnic», așa cum în mod fals este prezentat în articol”.
„Nu în ultimul rând, un astfel de articol are ca scop inducerea unei stări de neîncredere în personalul medical și în activitatea medicală din cadrul Spitalului de Urgență București, dar și în autoritățile statului”, a subliniat doamna Adriana Elena Nica.
De asemenea, managerul Spitalului Elias, Mugur Ardelean, a precizat că informațiile prezentate în articol sunt false și nu a fost solicitat de autorul materialului să confirme sau să infirme informațiile publicate. Domnia sa a menționat că nu s-a pus problema intrării personalului în concediu sau în șomaj tehnic, întreg personalul spitalului fiind la dispoziție, iar din punct de vedere a programului de lucru a fost operată o decalare în acord cu recomandările primite.
În acest context, Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția că dorește o bună colaborare cu toate instituțiile de presă și face apel la o corectă și obiectivă informare a opiniei publice. În același timp, Grupul de Comunicare Strategică precizează că va utiliza toate instrumentele necesare pentru a preveni afectarea stabilității sociale prin propagarea de informații false.
Sursa: Ministerul Sănătății