Ministerul Sănătății va primi în plus 2,898 de miliarde de lei la rectificarea bugetară

Ministerul Sănătății va primi în plus 2,898 de miliarde de lei la rectificarea bugetară. Suma apare în proiectul publicat în transparență decizională pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Potrivit notei de fundamentare, Ministerul Sănătății va primi 2.898,9 milioane lei per sold în plus, astfel:
- suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu 3.125,2 milioane lei;
- diminuarea cheltuielilor bugetare ca urmare a gradului de execuție a cheltuielilor, precum și a necesarul estimat a se plăti până la finele anului; s-au identificat economii în principal la cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă (-97,0 milioane lei), proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la alte transferuri (-27,8 milioane lei) și cheltuieli de personal (-28 milioane lei).
Potrivit proiectului, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la venituri cu suma de 1.913,8 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 2.032,7 milioane lei, iar deficitul se diminuează cu 118,9 milioane lei.
Cheltuielile bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate
În ceea ce privește cheltuielile bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se prezintă astfel:
- Cheltuielile de personal se suplimentează cu 19,7 milioane lei pentru asigurarea drepturilor salariale pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și caselor de asigurări de sănătate;
- Cheltuielile cu bunurile și serviciile se suplimentează cu suma de 400 milioane lei pentru medicamente cu și fără contribuție personală;
- Transferurile între unități ale administrației publice se suplimentează cu 813 milioane lei pentru asigurarea fondurilor necesare plății majorărilor salariale ale personalului din unitățile sanitare publice;
- Cheltuielile cu asistența socială se suplimentează cu 800 milioane lei pentru asigurarea plății indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale.
În paralel, veniturile din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, se diminuează cu 1.352,7 milioane lei.
”Influența se datorează efectului generat de indicatorii realizați ai pieței forței de muncă de 14,8% (în perioada ianuarie-septembrie 2019/2018, efectivul salariaților din economie a crescut cu 1,1% iar câștigul salarial mediu brut a crescut cu 13,6%) față de estimarea inițială de 18,6% avută în vedere la elaborarea proiecției veniturilor din cadrul legii bugetare, precum și extinderea facilității acordate salariaților din domeniul construcțiilor prin adăugarea unor noi activități”, se arată în nota de fundamentare.
Guvernul a avertizat că ”nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei″ Naționale de Asigurări de Sănătate, iar ministrul Sănătății a precizat că ”nici pentru salarii”. A dat, însă, asigurări că vor fi alocați banii necesari la rectificarea bugetară care ar trebui făcută luna aceasta.
Sursa articol: rohealthreview.ro