USR PLUS a depus o inițiativă prin care parlamentarii care votează la două mâini vor primi o indemnizație tăiată cu peste 3.000 de euro
Parlamentarii USR PLUS au depus o inițiativă legislativă de modificare a statutului senatorilor și deputaților care prevede sancționarea cu peste 3.000 de euro a celor care votează la două mâini, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.
Astfel, potrivit inițiativei,
sancțiunea disciplinară parlamentară pentru abaterea disciplinară prevăzută la art.51 lit.f) (votul la două mâini – n. red.) constă în reținerea din indemnizația lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferența dintre aceasta și valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În prezent, indemnizația lunară brută a unui deputat sau senator simplu este de 18.720 de lei și urcă treptat până la 23.920 de lei pe lună pentru președinții celor două Camere.
Potrivit formulei de calcul din inițiativa USR PLUS, parlamentarul care votează la două mâini va fi sancționat cu suma de 16.420 lei (sumă care poate urca dacă respectivul are funcții în Biroul Permanent sau în comisii și primește o indemnizație mai mare). Asta înseamnă că pentru luna respectivă, parlamentarul va primi salariul minim pe economie, de 2.300 lei brut.
Pe lângă sancțiunea pecuniară, cei de la USR PLUS propun și anularea votului dat de parlamentarii surprinși că votează la două mâini.
Abaterile care implică aplicarea sancțiunilor se constată de către Comisiile juridice ale celor două Camere, la sesizarea președintelui de ședință, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator. Sesizarea se adresează președintelui Camerei respective în termen de cel mult 30 de zile de la data săvârșirii faptei.
Inițiativa vine la o săptămână după ce mai mulți parlamentari de la PSD și AUR au fost surprinși de către colegii lor de la USR PLUS în timp ce votau la două mâini la amendamentele depuse la legea bugetului de stat pe 2021.
„Nu e normal ca, în România, un student care copiază să fie exmatriculat, dar un parlamentar care votează fals în numele colegului absent să nu suporte drept consecințe decât ‘avertisment scris’ , așa cum prevede acum Statutul comun al deputaților și senatorilor și Regulamentele Camerelor. Noi, grupul USR PLUS, susținem că parlamentarii ar trebui să fie ținuți la un standard mai înalt de respect față de lege, pentru că aici e izvorul ei, și să aibă un cod de conduită demn de mandatul primit, așa că propunem să fie prevăzute consecințe directe, de micșorare a indemnizației până la nivelul salariului minim”, a declarat atunci deputata USR PLUS Oana Țoiu, unul dintre inițiatorii proiectului.