Transportul de animale în afara UE, la peste 35 de grade, trebuie însoțit de veterinari
![](https://www.infomoldova.ro/wp-content/uploads/2020/06/88233_ttpl3gpc9w_88233-600x375.jpg)
Camera Deputaților a adoptat, astăzi, decizional, o reglementare prin care transportul naval de animale vii în afara spațiului comunitar al UE, în situația în care depășește 10 zile și se efectuează la peste 35 de grade Celsius, trebuie să fie însoțit de medici veterinari.
Un studiu australian consideră că temperatura uscată de 30 de grade este o valoare de alertă, dacă umiditatea este 85%.
„La acestă valoare a umidității, temperatura umedă este de 28 de grade. Tot în studiul australian se precizeaza și temperaturile umede care provoacă mortalități. Acestea sunt: 35,5 grade pentru oi și 32,5 grade pentru bovine. Ovinele sunt mai rezistente”, arată proiectul de lege, potrivit Digi24.
Conform sursei menționate, în cazul exporturilor realizate pe cale rutieră, cu mijloace de transport destinate călătoriilor de lungă durată, sistemele de ventilaţie din mijloacele de transport trebuie să asigure în orice moment din timpul călătoriei, o temperatură cuprinsă între 5 grade și 30 de grade Celsius pentru toate animalele, cu o toleranţă de +/- 5 grade Celsius, în funcţie de temperatura exterioară. În perioadele cu temperaturi ridicate, suprafaţa alocată pe cap de animal trebuie crescută cu minimum 10%.
De asemenea, ovinele trebuie tunse înainte de începerea călătoriilor care se desfăşoară la temperaturi care depășesc 30 de grade Celsius.
„În cazul în care se transportă animale cu coarne, spațiul alocat pe cap de animal trebuie să crească cu 7% pentru a preveniri rănirea animalelor la contactul cu celelalte animale aflate în boxă. Animalele cu coarne se transportă în boxe separate față de cele fără coarne”, mai arată legea, citat de aceeași sursă.
Legea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Mai multe info: Digi24.