Parlamentul a decis că posturile vacante din administrația publică se pot ocupa doar prin concurs pe timpul stării de alertă
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a dat undă verde miercuri reluării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din administrația publică.
Toate tipurile de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice, cu excepţia celor din domeniul sanitar, au fost suspendate, din luna mai a anului trecut, prin Legea 55/2020.
Ulterior, Guvernul Orban a modificat legea 55 prin ordonanță de urgență (OUG 183/2020), permițând desfășurarea, pe durata stării de alertă, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al celorlalte instanţe judecătoreşti, al parchetelor şi din sistemul de probaţiune, precum şi pentru ocuparea posturilor vacante de specialitate din cadrul Curţii de Conturi a României.
Deputaţii au decis însă ca să poată fi scoase la concurs posturile vacante din toate instituţiile şi autorităţile publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a acestei OUG.
„Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021„, prevede textul adoptat de deputaţi.
Amendamentul, introdus săptămâna trecută de membrii Comisiei pentru muncă şi adoptat de plen, este motivat prin faptul că „volumul şi complexitatea activităţilor desfăşurate în cadrul administraţiei publice impun ocuparea cu celeritate a posturilor vacante”.
„De asemenea, trebuie precizat că administraţia publică se confruntă cu un număr mare de pensionări şi plecări din sistem, iar în ultimul an ocuparea posturilor a fost suspendată, ceea ce face necesară această măsură, de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante”, se precizează în raportul comisiei.
Camera Deputaţilor este for decizional.