Măsuri luate de Consiliul Național al Audiovizualului pentru perioada stării de urgență

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a stabilit, luni, în cadrul unei ședințe a membrilor, câteva instrucțiuni referitoare la respectarea de către instituțiile media audio-vizuale a măsurilor dispuse pe durata instituirii stării de urgență.
Astfel, reprezentanții CNA recomandă furnizorilor de servicii media audio-vizuale ca jurnaliștii să păstreze o distanță de cel puțin 20 de cm atunci când merg în locuri unde se desfășoară anchete epidemiologice. Astfel, va fi protejat și jurnalistul și va fi respectat și dreptul la viață privată al celui intervievat/filmat.
Informațiile despre cazurile depistate cu coronavirus vor fi transmise de către CNA instituțiilor mass-media de două ori pe zi, la ora 10.00 și la ora 18.00, pentru a nu declanșa nicio stare de alarmă în rândul publicului, care, atunci când aude din zece în zece minute situația numărului de cazuri, poate să se sperie. „Am convenit cu reprezentanții mass-media să facem aceste două informări, la 10.00 și la 18.00, în care să transmitem datele actualizate”, au explicat reprezentanții CNA.
Aceștia cer radiodifuzorilor să transmită integral și cu prioritate comunicatele oficiale ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență și ale celorlalte autorități publice implicate în gestionarea stării de urgență.
Potrivit News.ro, pentru informarea corectă a publicului, Consiliul Național al Audiovizualului solicită furnizorilor de media audiovizuale să respecte: a) rigoarea și acuratețea în redactarea și prezentarea știrilor, evitarea senzaţionalului sau a infodemiei caracterizată de supraabundenţa de informaţii ce pot crea confuzie; b) difuzarea de informaţii preluate din surse oficiale şi surse de încredere, naţionale şi internaţionale, astfel încât serviciile media audiovizuale să poată contribui la combaterea contaminării publicului cu fake news apărute pe reţelele de socializare; verificarea oricăror informaţii legate, direct sau indirect, de subiectul coronavirus; c) respectarea regulilor deontologice şi acordarea unei atenţii speciale fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoţională, panica şi nesiguranţă în rândul cetăţenilor.
Aceștia au precizat, totodată, că televiziunile au fost responsabile în ce privește transmiterea de informații despre Covid-19, mult mai mult decât s-a întâmplat în online, dar că, totuși, au fost unele scăpări.
Instrucțiunile inițiate de CNA se aplică pe timpul instituirii stării de urgență.