În România va fi introdus Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) va introduce în învățământul românesc Alfabetul Scripor, destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități, creat de Tudor Paul Scripor.
Ministrul Educației, Monica Anisie a avut o întâlnire în decursul zilei de ieri, 6 februarie cu inventatorul Alfabetului Tactil al Culorilor, Tudor Paul Scripor.
Alfabetul Scripor este destinat persoanelor nevăzătoare sau cu alte dizabilități precum tulburări ale spectrului autist sau Sindrom Down. După mai bine de șapte ani de cercetări și teste, Tudor Paul Scripor a găsit soluția reprezentării tactilo-grafice a culorii și a nuanței, printr-un simbol. Alfabetul Scripor este un limbaj universal, iar simbolurile culorilor pot fi ușor recunoscute în orice poziție. Acest alfabet inovator este compus din doar 10 elemente tactilo-grafice și poate fi învățat de oricine, fiind util în special persoanelor cu dizabilități vizuale și intelectuale, permițând tuturor să trăiască complet și accesibil într-o lume covârșitor vizuală.
De asemenea, Alfabetul Scripor folosește atât forme geometrice bidimensionale, cât și un sistem simplu de puncte, astfel încât utilizatorul poate avea două moduri de obținere a informațiilor prin atingere.
„Acest alfabet se bazează pe un algoritm logic şi intuitiv. Nevăzătorii care şi-au pierdut vederea pe parcursul vieţii, îl învaţă foarte repede. Este relativ uşor de asimilat, chiar dacă nu au văzut niciodată culorile şi aici nu mă refer strict la acele persoane care s-au născut nevăzatoare, ci şi la alte categorii cu deficienţe de vedere”, a explicat Scripor anul trecut pentru Adevărul.ro
Pentru că nu a mai fost încă introdus în niciun alt sistem de învățământ, România ar putea deveni prima țară care implementează Alfabetul Scripor.
Potrivit MEC, în urma întrevederii, aceștia au hotărât ca în decursul săptămânii viitoare să semneze protocolul de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Alfabetul Scripor, care va implementa acest tip de alfabet la nivel național.
Invenția lui Tudor Paul Scripor, Alfabetul Scripor, a fost premiată la Salonul de Invenții și Inovații de la Geneva cu Medalia de Aur la categoria Educație, Cultură și Artă și a primit Premiul Special al Asociației Inventatorilor din Germania.