Controale masive ale Protecției Consumatorilor în gările din țară
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat în luna februarie o serie de acțiuni de control, la nivel național, care au vizat condițiile de transport pe căi ferate și serviciile de alimentație pe care comercianții din gări le oferă consumatorilor.
Potrivit comunicatului emis de ANPC, au fost verificați 398 de operatori economici care prestează servicii în domeniul transportului feroviar de călători și operatori economici care își desfășoară activitatea în incinta sau în apropierea gărilor. În urma verificărilor, au fost constatate abateri de la prevederile legale în proporție de 75%.
Reprezentanții ANPC au identificat mai multe nereguli în interiorul gărilor, în cel al trenurilor și în zona peroanelor. Astfel, în incinta gărilor au fost găsite găuri în paviment, lipsa unor bucăți de piatră/gresie, canale/guri de canal neconforme. Totodată, s-au constatat condiții igienico-sanitare necorespunzătoare în compartimentele trenurilor: fotolii cu tapițeria pătată, ruptă, cu cotiere rupte, murdare, pătate și tetiere la fel.
Controale s-au făcut și în zona peroanelor, așadar, reprezentanții ANPC au descoperit că băncile destinate călătorilor nu erau șterse complet de zăpadă pentru a putea fi utilizate, existau gunoaie și saci de plastic de gunoi neridicați.
Alte abateri de la prevederile legale descoperite au fost date de pereții și tavanul insalubre din interiorul stațiilor, prezentând pete de mucegai, ferestre sparte și neigienizate, toatele neigienizate și scaune murdare, lipsa burlanelor de scurgere a apelor pluviale etc.
„Respectul pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie sa fie prioritar. Lipsa apei potabile, conditiile de transport improprii, a mizeriei din vagoane, a lipsei caldurii, lipsa scaunelor in zonele de asteptare a trenurilor nu trebuie sa mai existe in Romania. Astfel de controale vor continua astfel incat consumatorilor sa le fie respectate drepturile. ANPC impreuna cu colegii din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor vor avea o permanenta colaborare pentru ca astfel de cazuri sa fie din ce in ce mai izolate si sa putem beneficia de conditii de transport si civilizate, europene”, a declarat președintele ANPC, Eduardt Cozminschi.
Operatorii economici care își desfășurau activitatea în incintă sau în apropierea gărilor au fost sancționați pentru următoarele abateri: comercializarea de diferite salate vrac cu modificări evidente de calitate: oxidare la suprafață, aglomerări și miros nespecific acidifiant și fără a avea afișate ingredientele alergene (ouă, pește, muștar), schimbarea stării termice la unele specii de carne, acestea fiind congelate în cadrul unității, comercializarea de produse de patiserie cu denumire incorectă în raport cu ingredientele utilizate în procesul de preparare, lipsa afișării alergenilor pe etichetele fiecărui sortiment de la locul de vânzare și altele.
Ca urmare a neregulilor constatate, organele de control au oprit temporar de la comercializare 550 de kg produse alimentare în valoare de aproximativ 4000 de lei și de produse nealimentare în valoare de 840 de lei până la intrarea în legalitate, au aplicat 370 de sancțiuni contravenționale, constând în aproximativ 170 de avertismente și 205 amenzi contravenționale. Totodată, s-au dispus 10 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului și au fost aplicate amenzi de peste 1,2 milioane de lei.