Cetățenii care au primit amenzi le pot contesta în instanță

Miercuri, 6 mai, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că OUG 34/2020, prin care a fost majorat cuantumul sancțiunilor aplicate în timpul stării de urgență, e neconstituțională. Judecătorii au constatat că actul normativ este neconstituţional în ansamblul său. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 300.000 de români au fost amendaţi în baza aceste ordonanţe, cuantumul total al amenzilor fiind de peste 600 de milioane de lei. Premierul Ludovic Orban a declarat ieri, că decizia CCR îl şochează, aceasta fiind în favoarea minorităţii reduse care nu respectă legea.
„Exact ca şi în alte decizii luate de actuala CCR în perioada lui Dragnea, şi decizia asta arată că actuala Curte este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţeni corecţi, care au respectat relgementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare“, a afirmat Orban. El a spus că prin decizia CCR se poate ajunge în situaţia în care autorităţile să nu mai poată da nicio amendă. „Practic este un îndemn la anarhie“, a subliniat Orban. „Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni“, a conchis premierul.
Cei amendați se pot adresa instanței până pe 30 mai, când se va scurge termenul de 15 zile de la sfârșitul stării de urgență.
Avocatul Poporului a sugerat Guvernului să anuleze prin OUG toate amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă. Renate Weber spune că deja un număr „uriaş“ de român au contestat în instanţe amenzile primite. „Ar fi înţelept din partea Guvernului, în funcţie de hotărârea CCR, să vină cu o OUG prin care să anuleze aceste amenzi, că îi spune amnistie sau altfel, în aşa fel încât să se aplice tuturor. Vorbim de lume necăjită care dintr-odată s-a trezit cu amenzi uriaşe“, a spus Weber. Ea a precizat că amenzile primite nu sunt anulate prin decizia CCR, iar o eventuală ordonanţă de urgenţă trebuie dată pentru evitarea supraîncărcării instanţelor de judecată. „Asociaţia Grefierilor spunea că ar fi vorba deja de 100.000 de plângeri, ceea ce un număr uriaş, iar asta ar însemna o sufocare a instanţelor“, a mai spus Weber. Ea a explicat şi unul dintre motivele pentru care a contestat la CCR actul normativ: „Textul de lege este total imprevizibil, pentru că de fapt nu avem o descriere a comportamentului contravenţional, ci numai o obligaţie generică de a respecta şi avem nişte sancţiuni uriaşe, cele mai mari din Europa“