Titlul de „Cetățean de Onoare” al Iașului, acordat post mortem sindicalistului Virgil Săhleanu, la 20 de ani de la asasinarea sa

15
0
Share:

Titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi va fi acordat, post mortem, sindicalistului Virgil Săhleanu, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi votat în ultima şedinţă a Consiliului Local din acest mandat.

Primarul Mihai Chirica a anunţat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local, care urmează să se desfăşoare pe 24 septembrie, se află un proiect de hotărâre prin care i se acordă titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Iaşi sindicalistului Virgil Săhleanu.

„Am vrut să nu treacă neobservat acest moment cu toate că trebuia să fie făcut de mai demult. Virgil Săhleanu este unul dintre eroii luptei sindicale. A fost lucrător la Uzina Metalurgică din Iaşi şi s-a opus modalităţii barbare de privatizare. Uzina a fost jefuită sub privatizarea total aberantă din perioada domnului Văcăroiu. Această privatizare a fost urmată de asasinarea lui Săhleanu, uzina a fost devalizată, stocurile de ţeavă zincată care trebuia să ajungă în SUA au fost vândute în altă parte după ce au încasat suma. Totul a fost cu rea intenţie de la început. Echipamentele care abia fuseseră cumpărate pentru modernizarea fabricii au fost urcate în vagoane şi trimise în ţara de origine a patronului, în Cehia. Deci este clară intenţia de distrugere a acestui sector de activitate. Din păcate s-a făcut sub ochii autorităţilor din România. Nici până astăzi nu ştim de ce s-a recurs la această privatizare. Virgil Săhleanu a fost condus pe ultimul drum de peste 5.000 de persoane şi a rămas un simbol al luptei sindicale din România”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Virgil Săhleanu, liderul sindicatului de la fosta fabrică Tepro Iaşi, a fost asasinat pe 7 septembrie 2000, la comanda reprezentantului conducerii întreprinderii, cehul Frantisek Priplata, care a fost condamnat la închisoare pentru instigare la omor. În urma presiunilor făcute de Priplata asupra patronului firmei de pază al fabricii, sindicalistul Virgil Săhleanu a fost ucis de doi dintre agenţii de pază, în faţa blocului în care locuia.

Share:

Lasă un răspuns