Curse speciale pentru elevii și studenții din Iași, din 2 iunie

85
0
Share:
Sursă foto: CTP Iași

Compania de Transport Public Iași reintroduce cursele speciale pentru elevi, în perioada următoare. Traficul îngreunat la primele ore ale dimineţii ar putea fi descongestionat prin introducerea de autobuze „şcolare”, a anunțat, luni, primăria municipiului Iași.

„În fiecare dimineaţă ne confruntăm cu traficul aglomerat, generat de numărul mare de maşini cu aceeaşi destinaţie: şcolile copiilor. Aceste inconveniente pot fi eliminate prin introducerea «autobuzului şcolar»”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Până la achiziţionarea acestor autobuze de către şcoli, Compania de Transport Public ar putea aloca de pe alte linii, dimineaţa, autobuze marcate special, cu trasee speciale și puncte de staționare speciale, doar pentru elevi și studenți. În cazul în care s-ar defaza începerea orelor: clasele IX-XII de la 7.30, clasele V-VII de la 8.00, iar clasele I-IV de la 8.30, cu acelaşi număr de autobuze s-ar putea face mai multe curse.

Astfel, începând de marți, 2 iunie 2020, orele și traseele acestor curse vor fi următoarele:

Traseele propuse: pe traseul de tramvai nr. 3 (având parcursul normal Dancu – Tătăraşi – Gara) vor circula trei unităţi suplimentare pe relaţia Dancu – Tătăraşi – Copou, cu plecări din Dancu la orele 7.10, 7.20 şi 7.30; trei unităţi suplimentare vor fi introduse pe ruta de autobuz nr. 42 (având parcursul normal CUG I – Tudor Vladimirescu – Copou), cu intrare pe traseu din staţia Frigorifer spre Copou în intervalul orar 7.00 – 7.40, în funcţie de observaţiile făcute de către personalul Dispeceratului Central folosind sistemul de monitorizare în timp real cu ajutorul camerelor video amplasate în staţiile în care se înregistrează flux ridicat de călători; două autobuze vor circula suplimentar pe traseul nr. 36 (cu parcursul obişnuit Dacia – Gara – Copou – Breazu), cu intrare din staţia Columnei la orele 7.10 şi 7.17, către Copou – Breazu; pe traseul nr. 8 (Baza 3 – Tudor Vladimirescu – Copou) va intra suplimentar un tramvai, cu plecare din Baza 3 spre Copou la ora 7.15; două tramvaie vor circula special faţă de graficul obişnuit pe traseul nr. 9 (Tehnopolis – Podu Roş – Copou), cu plecare de la Tehnopolis spre Copou la orele 7.10 şi 7.20.

Elevii care vor călători cu aceste curse speciale vor putea urca în mijloacele de transport dacă vor purta mască de protecție, atât pe gură, cât și pe nas, vor folosi ușa din spate pentru urcare și ușa din mijloc pentru coborâre și dacă, pe culoar, pot păstra distanța minimă de 1,5 metri, conform indicatoarelor de pe podea.

„Ne dorim ca prin această măsură să reducem aglomeraţia din mijloacele de transport în perioada de vârf a dimineţii şi să încurajăm elevii şi studenţii să folosească transportul public, contribuind astfel la îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban prin scăderea nivelului de trafic ce se înregistrează în prezent în intervalul orar 7.00 – 8.00”, a precizat primarul Mihai C

Elevii și studenții vor păstra distanța socială și în stații și vor putea folosi transportul public numai dacă temperatura corporală a lor nu depășește 37,3 grade celsius.

Vehiculele suplimentare care vor circula pe rutele de mai sus vor purta indicatoare de traseu cu menţiunea „Cursă specială pentru elevi și studenți”, iar accesul va fi permis doar elevilor şi studenţilor, pe baza legitimaţiilor de călătorie cu preţ redus destinate acestora.
Share:

Lasă un răspuns