Culturile din Moldova și din sudul țării, afectate de secetă

Share:
Sursă foto: Wall-Street.ro

Ministul Agriculturii, Adrian Oros a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă că în acest moment, toate județele din Moldova și din sudul țării sunt afectate de secetă, fiind vorba de 2,9 milioane de hectare. Acesta a precizat însă că vor fi despăgubiți toți cei cărora le-au fost afectate culturile semănate în toamnă.

Adrian Oros a făcut precizări joi cu privire la despăgubirile care îi vizează pe agricultori, spunând că, deocamdată,  nu pot fi pronunțate anumite cifre până când nu va fi evaluat gradul de afectare de pe toate zonele și culturile.

„Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării. Toate culturile semănate în toamnă, 2,9 milioane de hectare: grâu, seceră, orz, orzoaică şi rapiţă. Sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem acum să venim cu nişte cifre privind despăgubirile pentru că vrem să avem o imagine completă în aşa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect şi nu vrem să avansăm sume, să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a declarat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a făcut referire și la sistemul de irigații și a precizat că până acum au fost irigate 800.000 de hectare.

„Avem o suprafaţă irigabilă cam 10 la sută din suprafaţa arabilă. Acolo suntem în acest moment. A fost un program ambiţios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale când trebuiau să se reabiliteze infrastructura principală care deservea cam două milioane de hectare şi trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situaţia pe care am preluat-o şi care este la acest moment este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro şi s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare. Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie. Când vom porni activitatea de irigare, vom vedea şi calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat  şi sunt de calitate şi dacă efectiv cele 840.000 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a detaliat Adrian Oros.

El a acuzat fosta guvernare de actuala situație în care se găsește agricultura românească, respectiv, una meteodependentă, în care, dacă nu plouă, nu există producții.

Share:

Lasă un răspuns