Directorul Transurb Galați a demisionat la cererea primarului în urma protestului spontan
Directorul general al societăţii locale gălăţene de transport în comun, Transurb, Dorian Dumitru, a declarat, luni, că a demisionat din funcţie, la cererea primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi în urma protestului spontan declanşat de angajaţii unităţii.
Potrivit acestuia, demisia a fost anunţată în cadrul discuţiilor purtate la sediul Primăriei Galaţi, între reprezentanţii sindicatelor din Transurb, directorul Dorian Dumitru şi reprezentanţii municipalităţii.
În urma demisiei, liderul sindicatului Transurb, George Preda, a anunţat că la prânz este programată o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Transurb pentru desemnarea unui director interimar care să semneze deciziile privind majorarea salariilor cu 155 de lei, reprezentând indexarea cu rata inflaţiei.
El a precizat că angajaţii din Transurb sunt decişi să nu revină la muncă până când nu vor vedea semnate deciziile de majorare a salariilor.
Directorul Dorian Dumitru a susţinut că şoferii nu ar fi avut niciun motiv să facă acest protest, deoarece în luna februarie s-au efectuat creşteri salariale în sumă brută de 450 de lei pentru fiecare conducător auto de la Transurb.
Mai mult, Dorian Dumitru afirmă că din punct de vedere legal, societatea poate susţine majorarea salariilor doar cu 92 de lei.
„Îmi cer scuze cetăţenilor din Galaţi. Sunt oameni care au plătit abonamente în avans şi acum s-au trezit că nu sunt mijloace de transport în comun pe traseu. Acest protest spontan, în opinia mea, este un protest spontan bine organizat de reprezentanţii sindicatului. La protestul din 5 noiembrie am acceptat acea indexare cu indicele de inflaţie, ştiind că legea bugetului de stat nu îmi dă voie. Ulterior, mi s-a adus la cunoştinţă de către serviciul resurse umane care este modul de calcul corect. După calculul nostru, suma brută de care vor beneficia salariaţii este de 156 de lei, dar 92 de lei se aplică la salariul de bază, trecând prin sporuri, ajunge la 156 de lei. Sindicatul nu doreşte altfel. Este o problemă legată de interpretare, dar când există două păreri, cel care răspunde este reprezentantul legal, adică directorul legal. Conducătorii auto nu au niciun motiv să facă acest protest, deoarece în luna februarie s-au efectuat creşteri salariale în sumă brută de 450 de lei de fiecare şofer de autobuz”, a declarat Dorian Dumitru.
El a precizat că pe trasee ar fi trebuit să circule 106 autobuze, 4 tramvaie şi 18 troleibuze.
Compania de transport public din Galaţi are 715 angajaţi, dintre care aproximativ 400 sunt şoferi.
Sursa: AGERPRES
Niciun mijloc de transport public nu circulă, luni dimineață, în Galați