Realitatea virtuală – o nouă metodă de combatere a bolilor sau doar o iluzie?
Realitatea virtuală, deși deseori asociată cu jocuri, distracție și veselie, mai poate fi folosită spre folosul nu doar a sănătății fizice a unei persoane, cât și a celei mentale. Ești o persoană ușor stresabilă și cu o capacitate mică de a diminua acest stres? Porneșe un film calmant sau un joc lent pe un dispozivit VR. Ai fost cuprins de un val de adrenalină și fericire după un câștig la IceCasino? Încearcă să te liniștești folosind banii pentru un nou joc VR.
Aceste exemple sunt doar o mică parte din toate efectele pozitive ale acestei tehnologii. În continuare poți găsi o listă de boli care sunt contrabătute cu succes de tehnologia VR și o descriere a efectelor pozitive ale acestei tehnologii.
Sănătate fizică
- Accident vascular cerebral
- Paralizie cerebrală
- Boala Parkinson
- Scleroză multiplă
- Pierderea funcțiilor motorii ale membrelor superioare
Sănătate mentală
- Anxietate socială
- Stres
- Depresie
- Izolare
Impactul terapiei VR asupra sănătății fizice
Realitatea virtuală poate soluționa una dintre cele mai răspândite probleme ale oamenilor legată de sănătatea și anume lipsa de activitate fizică. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, circa 80 % dintre adolescenții din toată lumea duc un stil de viață inactiv fizic. Chiar dacă 8 ore de muncă sau zilele lungi și plictisitoare de școală te pot obosi , este necesar să găsești timp destul pentru a îți mișca corpul.
Realitatea virtuală poate schimba această sarcină, ce presupune efort, într-o simulare ce te captivează și face ca activitățile fizice să fie distractive. Un exemplu al VR este ciclismul virtual. Dezvoltarea de afișaje tridimensionale pe televizoare, unde controlerele nu erau obligatorii pentru cei ce nu aveau dorința de a se mișca, a fost ideea de start a proiectului VR. Realitatea virtuală a preluat ce a început tehnologia dată și a trecut de la imagini 3D la experiențe mult mai complexe și populare.
VR se dovedește a fie eficientă pentru persoanele ce doresc să amelioreze efectele unei boli sau să se recupereze după un accident sau vătămare corporală. Oamenii ce au suferit un accident vascular cerebral , cei ce au boala Parkinson sau copiii cu paralizie cerebrală, au obținut o îmbunătățire considerabilă legată de echilibru, în urma utilizării experienței cu VR. Un studiu recent realizat indică că pacienții cu AVC (Accident Vascular Cerebral) își pot recupera funcțiile motorii, folosind terapia VR.
Din punctul de vedere al mai multor terapeuți fizici, Realitatea Virtuală reprezintă un plus pentru susținerea responsabilității pacientului. Terapeuții pot analiza și urmări progresul pacienților prin datele analitice căpătate din sesiunile de terapie. Ca prin urmare, ei pot accentua progresul pacienților prin exerciții fizice mai grele cu scopul de a practica, mai apoi, activități fizice obișnuite. Un alt avantaj, la fel de important, este faptul că terapeuții pot monitoriza dacă pacienții respectă regularitatea programelor chiar și de acasă, fără a se încrede în pamflete și imagini cu speranța că oamenii vor practica exercițiile de sine stătător.
Impactul terapiei VR asupra sănătății mintale
Pentru a ajuta pacienții din toate sferele sănătății, realitatea virtuală are un impact mare și asupra pacienților cu probleme legate de sănătatea mintală.
O parte considerabilă a populației umane, în special cea din Statele Unite ale Americii, este afectată de anxietate- problemă de sănătate mintală. Aceasta poate fi cauzată de presiunea din ce în ce mai mare de a trăi un anumit stil de viață popular pe rețelele de socializare spre exemplu și este cel mai des întâlnită la adolescenți. Simptomele anxietății pot fi neliniștea ce o ai în spații aglomerate , rușinea ce o simți față de alte persoane și, în general, orice lucru, stare ce te împiedică în îndeplinirea sarcinilor zilnice privind presiunea socială. Înainte de experiența cu realitatea virtuală, unde pacienții trebuie să se confrunte “față în față” cu cauza anxietății lor, ei vizitau terapeuți speciali pentru problemele mintale.
Cu ajutorul VR, terapeuții pot implica pacienții în simulări în timp real care emulează temerile despre care vorbesc și se pot ajusta pentru intensitatea procesului. Valoarea aici este că terapeutul și pacientul pot fi prezenți în același timp în situația care provoacă frică, permițând o confruntare imediată și eficientă și o discuție despre cum să depășim această frică. În plus, VRET este adesea mai acceptabilă pentru pacienți decât terapia de expunere imaginară sau in vivo (având pacientul să experimenteze direct stimulii care provoacă anxietate).
Cercetările actuale afirmă faptul că VR reușește să depășească stresul și să reducă depresia pacienților. În ziua de azi, terapia realității virtuale susține ideea de “management distress” ce presupune îmbunătățirea dispoziției bune și ameliorarea stresului și a neliniștii. Realitatea virtuală creează orice scenariu imaginabil pentru pacienții depresivi ce le lipsește, deseori, motivația de a ieși din zona de confort de acasă. Astfel, prin simulările realității virtuale, pacienții pot face plimbări ascultând muzica preferată, se pot scălda și admira recifele de colari, pot juca la pian și, în general, orice ce își doresc pentru a amplifica starea de bine, pace, liniște și pentru a se feri de stres și tulburări.